Reklama

Mięsa

Włoski makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
5 dag bułki tartej
kilka gałązek świeżej bazylii
cebula
3 ząbki świeżego czosnku
papryczka chili lub peperoncino
przecier pomidorowy
makaron fusilli, czyli świderki
parmezan
oliwa z oliwek
sól, cukier

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy ostygnie, dodać do mielonego mięsa razem z bułką tartą i posiekaną bazylią. Wyrobić bardzo dokładnie i formować małe pulpeciki, które należy gotować w osolonej wodzie. Makaron ugotować al dente - czyli tak, aby stawiał lekki opór zębom. Nie należy go również przelewać wodą po odcedzeniu. W rondelku przygotować sos pomidorowy: na oliwie podsmażyć czosnek oraz ostrą papryczkę, tak aby się nie zrumieniły. Następnie dodać pomidory i dusić na małym ogniu ok. 20 min. Do gotowego sosu dodać pulpety, doprawić solą i cukrem, gotować razem jeszcze ok. 5 min. Ugotowany makaron przekładać do sosu i dokładnie wymieszać.

Przed podaniem posypać startym parmezanem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2013-07-08 14:16

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Faworki

Karnawałowy czas nie może się obyć bez przepysznych pączków bądź kruchych faworków. Choć nie należą one do potraw najlżejszych, nie ma lepszej pory zajadania się tymi łakociami od zimowych miesięcy, kiedy to nasz organizm, aby uzupełnić bilans energetyczny, potrzebuje więcej kalorii.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Była aktorką porno - teraz robi różańce!

2024-04-22 14:36

[ TEMATY ]

świadectwo

nawrócenie

świadectwa

Adobe Stock

Była aktorka porno Bree Solstad została przyjęta do Kościoła katolickiego w Wielkanoc. Znana w mediach społecznościowych jako "Miss B", od początku roku publikuje na platformie X posty o swoim wstąpieniu do Kościoła katolickiego jako "Miss B Converted".

"Moje życie już nigdy nie będzie takie samo. Płakałam z radości, kiedy po raz pierwszy przyjęłam ciało i krew Jezusa" - powiedziała amerykańskiemu portalowi „The Daily Signal”. W dniu 1 stycznia 2024 r. opublikowała na X: "Zdecydowałam się zaprzestać pracy seksualnej. Pokutować za moje niezliczone grzechy. Porzucić moje życie pełne grzechu, bogactwa, wad i próżnej obsesji na punkcie własnej osoby. To upokarzające doświadczenie, które przez wielu będzie wyśmiewane lub analizowane. Rezygnuję ze wszystkich moich dochodów i oddaję swoje życie Jezusowi" - napisała Solstad.

CZYTAJ DALEJ

Słowo abp. Adriana Galbasa SAC do diecezjan w związku z nominacją biskupią

2024-04-23 12:39

[ TEMATY ]

Abp Adrian Galbas

Karol Porwich/Niedziela

Abp Adrian Galbas

Abp Adrian Galbas

Nasze modlitwy o wybór Biskupa przyniosły piękny owoc. Bp Artur nie jest tchórzem i na pewno nie będzie uciekał od spraw trudnych - pisze abp Adrian Galbas.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję