Reklama

Z zakonnej kuchni

Ajwar – sos paprykowy

Ajwar to bałkański przysmak, specjalność kuchni serbskiej. Sos paprykowy jest idealny do grillowanych warzyw, makaronów i kanapek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg papryki czerwonej

• 50 dag bakłażana

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 4 ząbki czosnku

Reklama

• 1 przecier pomidorowy

• 10 dag cukru

• ¾ szklanki oleju

• ¼ szklanki octu

• sól do smaku

Wykonanie:

Umyte i osuszone papryki i bakłażany wstawić do gorącego piekarnika, dołożyć nieobrane ząbki czosnku i piec, aż wszystko zmięknie, a skórka miejscami lekko się przypali. Lekko ostudzone jarzyny obrać ze skórki – z papryk usunąć też gniazda nasienne – i wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mięsa. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać zmieloną masę i przecier pomidorowy i cały czas mieszając, dusić na bardzo małym ogniu ok. 1 godz. Gdy masa zgęstnieje, doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.

Wykonanie: Graziako

2016-09-21 08:53

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Owocowe lody

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Lody znano już w starożytnym Rzymie. Wyrabiano je wówczas ze śniegu, dostarczanego z Apeninów. Przepis na mrożone owoce, tzw. sorbety przywiózł do Europy w XIII wieku Marco Polo. Pierwszą lodziarnię założono w Paryżu za pozwoleniem Ludwika XIV, wielkiego smakosza lodów.

CZYTAJ DALEJ

Gietrzwałd: spotkanie rzeczników diecezjalnych

2024-04-24 11:09

[ TEMATY ]

rzecznik

BP KEP

W dniach 22-24 kwietnia br. w Gietrzwałdzie, w archidiecezji warmińskiej, spotkali się rzecznicy diecezjalni. Głównym tematem spotkania była dyskusja nad tworzeniem informacji o Kościele dla mediów oraz sposobem reagowania na aktualne wyzwania Kościoła w Polsce.

Sesje robocze dotyczyły przede wszystkim sposobu reagowania na aktualne wyzwania Kościoła w Polsce w zakresie komunikacji medialnej. Rzecznicy mieli również okazję zapoznać się szerzej z przepisami prawa prasowego dzięki ekspertom z tej dziedziny. Obrady odbywały się w Domu Rekolekcyjnym „Domus Mariae” w Gietrzwałdzie, przy Sanktuarium Matki Bożej Gietrzwałdzkiej.

CZYTAJ DALEJ

Norman Davies z Wykładem Mistrzowskim w Łodzi

2024-04-25 13:57

Archidiecezja Łódzka

W środę 8 maja br. o godz. 19:00 w auli Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu „Wykład Mistrzowski”. Tym razem – kard. Grzegorz Ryś – zaprosił do Łodzi Ivora Normana Richarda Daviesa.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję