Reklama

Ajwar – sos paprykowy

2016-09-21 08:53

Oprac.: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 39/2016, str. 58

Graziako

Ajwar to bałkański przysmak, specjalność kuchni serbskiej. Sos paprykowy jest idealny do grillowanych warzyw, makaronów i kanapek.

Składniki:

• 1 kg papryki czerwonej

• 50 dag bakłażana

• 4 ząbki czosnku

Reklama

• 1 przecier pomidorowy

• 10 dag cukru

• ¾ szklanki oleju

• ¼ szklanki octu

• sól do smaku

Wykonanie:

Umyte i osuszone papryki i bakłażany wstawić do gorącego piekarnika, dołożyć nieobrane ząbki czosnku i piec, aż wszystko zmięknie, a skórka miejscami lekko się przypali. Lekko ostudzone jarzyny obrać ze skórki – z papryk usunąć też gniazda nasienne – i wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mięsa. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać zmieloną masę i przecier pomidorowy i cały czas mieszając, dusić na bardzo małym ogniu ok. 1 godz. Gdy masa zgęstnieje, doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.

Wykonanie: Graziako

Tagi:
przepisy

Świąteczne przysmaki

2019-04-16 18:54

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 16/2019, str. 58

Graziako/Niedziela

Chrzan najpyszniejszy

Skladniki
5 jajek
1/2 litra śmietany 18%
2 łyżki cukru
5 łyżek octu
2 płaskie łyżeczki soli
2 szklanki tartego chrzanu

Jajka faszerowane awokado

Składniki
8 jajek
awokado
2 łyżeczki soku z cytryny
czubata łyżka majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy: szczypta ostrej papryki, sól, pieprz ziołowy

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka. Awokado pokroić w drobną kostkę, połączyć z posiekanymi żółtkami, natką pietruszki, majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Tak przygotowanym farszem wypełnić wydrążone jajka.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Życzenia Wielkanocne

Ks. inf. Ireneusz Skubiś - Redaktor Naczelny
z Zespołem „Niedzieli”
Niedziela Ogólnopolska 13/2005


Perugino, „Zmartwychwstanie”
(fragment)
Alleluja!
Chrystus zmartwychwstał i zajaśniał przed swoim ludem,
który wybawił krwią swoją.
Alleluja!

Na radosne Święta Zmartwychwstania Pańskiego -
zwycięstwa Chrystusa Pana nad śmiercią,
piekłem i szatanem - składamy serdeczne życzenia.
Niech Chrystus Pan otworzy nasze oczy i serca,
napełniając je światłem Zmartwychwstania,
pokojem, radością, mocą ducha i wszelkim
dobrem, abyśmy umieli Go rozpoznawać
i o Nim świadczyć w naszym codziennym życiu.
Wyśpiewujmy radosne ALLELUJA!

Częstochowa, Wielkanoc A.D. 2005

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Kraków: abp Jędraszewski poświęcił pokarmy na Rynku Głównym

2019-04-20 20:29

led / Kraków (KAI)

W Wielką Sobotę abp Marek Jędraszewski poświęcił pokarmy przed bazyliką mariacką na Rynku Głównym w Krakowie. Metropolita krakowski złożył licznie zgromadzonym mieszkańcom, gościom i turystom świąteczne życzenia.

Joanna Adamik/archidiecezja krakowska

W uroczystości uczestniczył m.in. kard. Stanisław Dziwisz, metropolita krakowski – senior, ks. Dariusz Raś, proboszcz bazyliki mariackiej, o. Leon Knabit i prezydent Krakowa Jacek Majchrowski.

Podczas uroczystości abp Marek Jędraszewski mówił, że „nie może być lepszej perspektywy, gdy chodzi o przesłanie tych świat, niż ta prawda, że Chrystus zmartwychwstał, zwyciężając grzech, śmierć i tego, który spowodował śmierć i grzech czyli szatana”. - W tym tkwi cała nadzieja, ciągle odnawiana zawsze podczas tych świąt, że zwycięstwo ostateczne należy do Chrystusa i tych wszystkich, którzy wiernie idą za nim, dźwigając także swoje krzyże, bo one są niejako włączone w prawdę o naszym życiu – podkreślił hierarcha.

Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski złożył życzenia krakowianom i turystom wypoczywającym w Krakowie w czasie świąt. Prezydent mówił, że w święceniu pokarmów na Rynku biorą udział osoby z całego kraju, a cudzoziemcy pytają na czym ta tradycja polega.

- Krakowski Rynek jest od ponad 700 lat miejscem, gdzie odbywają się wszystkie rzeczy, które można nazwać tradycyjnymi. Te święcenia to także tradycja od wielu, wielu lat – powiedział prezydent, dodając że „Kraków był zawsze miejscem, w którym krzyżowały się kultury i narody, był miastem międzynarodowym”.

Na placu przed bazyliką mariacką stanął także stół z tradycyjnymi wielkanocnymi potrawami, które trafią do podopiecznych braci albertynów.

Gospodarze uroczystości rozdali obecnym na krakowskim Rynku tradycyjne pieczywo świąteczne, nazywane kukiełkami.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem