Reklama

Niedziela Przemyska

Wigilia bez karpia? Nie w Polsce!

Trudno sobie wyobrazić tradycyjną polską Wigilię bez dań z karpia i choć do Świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze trochę czasu, to w gospodarstwach rybackich trwają przygotowania do sprzedaży tych smacznych i zdrowych ryb

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karp pod różną postacią: smażony, w galarecie, po żydowsku jest od wieków jednym z głównych dań tradycyjnej polskiej wieczerzy wigilijnej. Obok innych postnych potraw, w ten wyjątkowy wieczór w roku karp jest spożywany w ponad 82 proc. domów.

Hodowla karpia w Polsce zapoczątkowana przez cysterskich mnichów, sięga drugiej połowy XII wieku. Na przestrzeni wieków ryba ta była ozdobą i przysmakiem także królewskich stołów. Polska od lat zajmuje czołowe miejsce w Europie zarówno pod względem powierzchni stawów hodowlanych (ok. 70 tys. ha), jak i produkcji karpia, za nami są m.in. Czesi i Niemcy. Stawy karpiowe rozsiane są przede wszystkim w południowej i wschodniej Polsce. Najwięksi hodowcy karpi zrzeszeni są w Towarzystwie Promocji Ryb „Pan Karp”, które ma ambicje uczynić z karpia polską markę znaną na całym świecie, kojarzoną z najwyższą jakością, wykwintnym smakiem, oryginalnością i zdrową żywnością. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat potrawy z karpia i innych ryby z Polski goszczą na świątecznych stołach także Watykanu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dyskusja o karpiach rozpoczyna się w listopadzie, a kończy wraz ze Świętami Bożego Narodzenia, a szkoda, bo to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Mięso karpia jest źródłem cennego i łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i D3, a także mikroelementy i fosfor. W ocenie dietetyków karp spożywany regularnie poprawia pracę serca i pamięć, wpływa też na zwiększenie odporności organizmu.

Reklama

Na naszym terenie od lat karpie są hodowane w Gospodarstwie Rybackim w Starzawie, skąd trafiają na rynek woj. podkarpackiego i całej Polski. W hodowli dominuje karp królewski i jego specjalna odmiana tzw. linia starzawska. Pełnołuski karp starzawski charakteryzuje się m.in. wydłużonym kształtem ciała, a to, co go wyróżnia, to przede wszystkim warunki hodowli: czyste, naturalne środowisko. Ponadto karpie starzawskie są karmione naturalnymi i ekologicznymi paszami, głównie ziarnami zbóż, ale żywią się też pokarmem dostępnym w jego naturalnym środowisku m.in. ślimakami i roślinami wodnymi. Warunki hodowli stawowej karpia sprawiają, że jego mięso jest jednym z bardziej bezpiecznych, nie zagraża mu kumulacja substancji toksycznych pochodzących ze środowiska zewnętrznego. Za karpiem stoi też doświadczenie i wiedza hodowców. To wszystko sprawia, że karpie spełniają oczekiwania konsumentów poszukujących zdrowej żywności. Karp starzawski znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, posiada też Certyfikat Najwyższej Jakości Karpia Królewskiego wydany przez Związek Producentów Ryb oraz Certyfikat „Jakość Tradycja”.

Warto przypomnieć, że zanim karp trafi na wigilijny stół, powinien osiągnąć wagę od 1-2,5 kilograma, co wymaga aż trzech lat hodowli. Teraz karpie odłowione jesienią czekają w specjalnych wodnych magazynach (stawach), gdzie nie są karmione. Można powiedzieć, że zrzucając nadmiar tłuszczu, przechodzą kurację odchudzającą. W tym czasie z ryb wytrąci się zapach mułu, co sprawi, że ich mięso będzie jeszcze smaczniejsze.

2016-12-15 10:01

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Namiastka świąt. Wigilia dla osób samotnych i ubogich

[ TEMATY ]

wigilia

Caritas Archidiecezji Częstochowskiej

Maciej Orman/Niedziela

Caritas Archidiecezji Częstochowskiej, przy wsparciu samorządu miejskiego i firm zewnętrznych, po raz kolejny zorganizowała w swojej siedzibie przy ul. Ogrodowej w Częstochowie wigilię dla osób samotnych i ubogich.

– Jestem samotna, nie mam męża, a dzieci są za granicą i mają mamę wie pan gdzie... Taka jest prawda – przyznała szczerze jedna z uczestniczek spotkania. Dodała, że ta wigilia to dla niej namiastka świąt.

CZYTAJ DALEJ

Św. Agnieszko z Montepulciano! Czy Ty rzeczywiście jesteś taka doskonała?

Niedziela Ogólnopolska 16/2006, str. 20

wikipedia.org

Proszę o inny zestaw pytań! OK, żartowałam! Odpowiem na to pytanie, choć przyznaję, że się go nie spodziewałam. Wiesz... Gdyby tak patrzeć na mnie tylko przez pryzmat znaczenia mojego imienia, to z pewnością odpowiedziałabym twierdząco. Wszak imię to wywodzi się z greckiego przymiotnika hagné, który znaczy „czysta”, „nieskalana”, „doskonała”, „święta”.

Obiektywnie patrząc na siebie, muszę powiedzieć, że naprawdę jestem kobietą wrażliwą i odpowiedzialną. Jestem gotowa poświęcić życie ideałom. Mam w sobie spore pokłady odwagi, która daje mi poczucie pewnej niezależności w działaniu. Nie narzucam jednak swojej woli innym. Sądzę, że pomimo tego, iż całe stulecia dzielą mnie od dzisiejszych czasów, to jednak mogę być przykładem do naśladowania.
Żyłam na przełomie XIII i XIV wieku we Włoszech. Pochodzę z rodziny arystokratycznej, gdzie właśnie owa doskonałość we wszystkim była stawiana na pierwszym miejscu. Zostałam oddana na wychowanie do klasztoru Sióstr Dominikanek. Miałam wtedy 9 lat. Nie było mi łatwo pogodzić się z taką decyzją moich rodziców, choć było to rzeczą normalną w tamtych czasach. Później jednak doszłam do wniosku, że było to opatrznościowe posunięcie z ich strony. Postanowiłam bowiem zostać zakonnicą. Przykro mi tylko z tego powodu, że niestety, moi rodzice tego nie pochwalali.
Następnie moje życie potoczyło się bardzo szybko. Założyłam nowy dom zakonny. Inne zakonnice wybrały mnie w wieku 15 lat na swoją przełożoną. Starałam się więc być dla nich mądrą, pobożną i zarazem wyrozumiałą „szefową”. Pan Bóg błogosławił mi różnymi łaskami, poczynając od daru proroctwa, aż do tego, że byłam w stanie żywić się jedynie chlebem i wodą, sypiać na ziemi i zamiast poduszki używać kamienia. Wiele dziewcząt dzięki mnie wstąpiło do zakonu. Po mojej śmierci ikonografia zaczęła przedstawiać mnie najczęściej z lilią w prawej ręce. W lewej z reguły trzymam założony przez siebie klasztor.
Wracając do postawionego mi pytania, myślę, że perfekcjonizm wyniesiony z domu i niejako pogłębiony przez zakonny tryb życia można przemienić w wielki dar dla innych. Oczywiście, jest to możliwe tylko wtedy, gdy współpracujemy w pełni z Bożą łaską i nieustannie pielęgnujemy w sobie zdrowy dystans do samego siebie.
Pięknie pozdrawiam i do zobaczenia w Domu Ojca!
Z wyrazami szacunku -

CZYTAJ DALEJ

Kard. Parolin: unikać eskalacji konfliktu na Bliskim Wschodzie

2024-04-20 13:00

[ TEMATY ]

Watykan

kard. Pietro Parolin

wikimedia/CC BY-SA 2.0

Kard. Pietro Parolin

Kard. Pietro Parolin

Wszyscy pracują nad tym, aby konflikt na Bliskim Wschodzie nie eskalował – powiedział kard. Pietro Parolin przy okazji konferencji na Papieskim Uniwersytecie Urbanianum. W kwestii aborcji Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej podkreślił: „Jesteśmy za wszystkimi instrumentami, które pozwalają nam potwierdzić prawo do życia”.

„Wydaje mi się, że jak dotąd sprawy, poszły całkiem dobrze, w tym sensie, że nie było tego, czego się obawiano i że obie strony starają się nie prowokować w taki sposób, aby poszerzyć konflikt” – zaznaczył kard. Parolin w kwestii napięć między Iranem a Izraelem w ostatnim czasie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję