Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij

Reklama

Karp po żydowsku

2012-11-27 14:04

Zebrała Jolanta Marszalek

Polub nas na Facebooku!

Składniki:

1,5 kg karpia
40 dag cebuli
5 dag pietruszki
5 dag marchewki
5 dag rodzynek
5 dag migdałów
5 dag żelatyny
sól
pieprz

Wykonanie

Rybę oczyścić, pokroić w dzwonka, wyjąć ości, ułożyć w rondlu. Na rybę wyłożyć pokrojoną cebulę, rodzynki, krojone migdały, marchewkę i pietruszkę startą na grubych oczkach, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Zalać zimną wodą, aby jedynie przykryła rybę (nie za dużo) i gotować na wolnym ogniu pół godziny. Spróbować, czy wywar jest dostatecznie słony, jeśli nie, to doprawić. Wsypać żelatynę i rozmieszać. Pogotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Odstawić rybę do następnego dnia. Wyjmować delikatnie, żeby się nie rozpadła.

Działy: Potrawy wigilijne

Tagi: przepisy kuchnia jedzenie ryby

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Polityk, który pozostał człowiekiem EDYTORIAL

Kiedy zaś przestaniemy czuwać i ogarnie nas zwątpienie, powinniśmy wybrać się, jak dwaj uczniowie, w drogę do Emaus, byśmy mogli w tej pielgrzymce otwierać się na słuchanie... »
Bp Tadeusz Pikus

Reklama

Moje pismo Tęcza - 11/12 2017


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas