Caritas diecezjalna prowadzi w Zielonej Górze dwie stołówki dla ubogich, wydając w nich łącznie ok. 500 jednodaniowych posiłków dziennie. Liczbę tę można zwiększyć do 800, jednak w tej chwili brakuje na to środków finansowych. Pomoc ludziom ubogim udzielana w postaci ciepłych posiłków i chleba możliwa jest głównie dzięki dotacjom przekazywanym przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Zielonej Górze. Dotacje te pokrywają ponad 90% ponoszonych kosztów. Na podstawie umowy podpisanej na 2005 r. MOPS kieruje do stołówek Caritas osoby potrzebujące i przekazuje środki finansowe na wyżywienie 420 osób. Inne środki pochodzą z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej oraz od darczyńców.
Konieczne było uruchomienie w Zielonej Górze kolejnej stołówki, gdyż przy ul. Kościelnej nie można było przyjmować kolejnych osób. Jadłodajnia ta wydawała dziennie 450-500 posiłków, co stanowiło granicę jej możliwości technicznych. W nowej stołówce można będzie przygotować dziennie do 300 litrów zupy.
Powstanie nowej stołówki było możliwe dzięki pomocy wielu osób prywatnych, firm i instytucji. Budynek, w którym mieści się stołówka, wymagał generalnego remontu. Wiele firm nieodpłatnie lub na preferencyjnych warunkach przekazało na ten cel materiały lub wykonało niektóre prace. Część wyposażenia stołówki zakupiona została ze środków pochodzących z akcji „Kromka chleba” przekazanych przez Caritas Polską.
Na działalność stołówek dla ubogich Caritas poszukuje także innych źródeł finansowania, przygotowując stosowne wnioski o dotacje oraz poszukując sponsorów. Liczba osób ubogich potrzebujących wsparcia, niestety, wzrasta i już dziś istnieje potrzeba zwiększenia liczby wydawanych posiłków.
Pierwsza stołówka Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej przy ul. Kościelnej otwarta została w 1994 r. na zakończenie 50. Tygodnia Miłosierdzia. Jej powstanie było pierwszym dużym przedsięwzięciem podjętym przez Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej. Ówczesnym dyrektorem Caritas diecezjalnej był ks. Zygmunt Zimnawoda, a uroczystego otwarcia i poświęcenia dokonał bp Adam Dyczkowski.
Z pomocy jadłodajni korzysta obecnie kilkaset osób dziennie. W placówce wydawany jest także suchy prowiant na niedzielę oraz przygotowywane są paczki żywnościowe, przekazywane podopiecznym na czas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. W ciągu 10 lat działalności pierwszej stołówki Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej przygotowała i wydała ok. 1 mln 650 tys. posiłków, z których skorzystało ponad 2 tys. osób.
Pomóż w rozwoju naszego portalu