Reklama

Z naszej kuchni

Dania z polędwicy wołowej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy gatunek mięsa, doskonale nadający się do przygotowania wykwintnych dań. Gdy chcemy wystąpić z eleganckim obiadem i podać coś niebanalnego i tak doskonałego, by biesiadnicy mieli okazję do wspominania, proponuję dwa sposoby na przygotowanie polędwicy.

Polędwica wołowa po królewsku (przepis na 6 dużych porcji)

1 kg wołowej polędwicy, 1 czubata łyżka masła, sól, pieprz, natka pietruszki.
Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 cebula, 10 średniej wielkości pieczarek, 1 duży kieliszek białego, wytrawnego wina, 1 mały kieliszek madery lub czerwonego wina, sól, pieprz.

Polędwicę układamy na desce, usuwamy błonki, smarujemy masłem i układamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania.
Rada: Mięso najlepiej upiecze się w naczyniu, w którym będzie ułożone bardzo ciasno.
Mięso pieczemy w bardzo gorącym piekarniku, w temp. 220 oC przez pół godziny. W trakcie pieczenia raz przewracamy, polewamy wytworzonym sosem, uważając, by mięsa nie nakłuć. Upieczone lekko solimy, posypujemy niewielką ilością pieprzu, przykrywamy, trzymamy w ciepłym miejscu (50oC).
Sos: Umyte pieczarki kroimy w cienkie plastry, zalewamy szklanką wody, obgotowujemy przez 5 min, cedzimy, pozostawiamy wywar. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor, nie dopuszczając do zrumienienia, dodajemy mąkę i przez chwilę zasmażamy, często mieszając. Mąka nie powinna się zrumienić, ale nie może mieć smaku surowizny. Do zasmażki dodajemy wywar z pieczarek, białe wino, pieczarki, całość lekko doprawiamy do smaku i przez 3 min trzymamy na ogniu, cały czas mieszając. Tuż przed podaniem wlewamy do sosu maderę lub czerwone wino.
Upieczoną, zrumienioną polędwicę kroimy w zgrabne plastry w poprzek włókien, układamy na podgrzanym półmisku, przybieramy zieleniną i plasterkami cytryny. Oddzielnie, w wygrzanej sosjerce, podajemy gorący sos. Podajemy z kluseczkami z francuskiego ciasta, z grubym makaronem, pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Steki z pieprzem

Na każdą porcję - 1 duży plaster wołowiny stekowej lub 2 plastry polędwicy wołowej, sól, pieprz zmiażdżony lub lekko rozbity w moździerzu (ale nie mielony), masło do smażenia.
Sos (1 porcja sosu na 2 steki): 1 łyżka stołowa koniaku, winiaku lub brandy, 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.

Obojętnie jakie mamy mięso (polędwica czy wołowina stekowa) - nie rozbijamy. Plastry nacieramy delikatnie solą i obtaczamy w pieprzu w taki sposób, by pieprz był wgnieciony do mięsa. Przygotowane układamy na deseczce.
Na mocno rozgrzaną patelnię dajemy masło, na nie od razu kładziemy steki i lekko rumienimy z obu stron, zmniejszamy ogień i rumienimy raz jeszcze z jednej i drugiej strony. Zdejmujemy z patelni na wygrzany półmisek i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Na pozostały na patelni tłuszcz wlewamy koniak lub inny alkohol, dodajemy śmietanę i, cały czas mieszając, doprowadzamy sos do wrzenia. Powinien mieć piękną, aksamitną konsystencję.
Rada: Mięso na steki powinno być bardzo świeże, nie przechowywane w lodówce - w żadnym wypadku nie nadaje się mięso mrożone!
Uwaga: Pieprz, którym obtaczamy steki, w czasie smażenia całkowicie straci ostrość, pozostanie aromat i doskonały smak.
Przed podaniem bardzo ciepłe steki polewamy sosem. Dodatkiem może być ugotowany na sypko ryż, kluseczki kładzione z francuskiego ciasta lub chrupiące, cieniutkie frytki oraz sałatka z owoców lub zielona sałata, skropiona sokiem z cytryny.
I jeszcze jedna rada: Ponieważ sos do steków jest z alkoholem, do obiadu podajemy wyłącznie wodę stołową niegazowaną.

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ojciec Pio tajemnice Męki Pańskiej nie tylko kontemplował, ale jej ślady nosił na ciele

2024-03-28 23:15

[ TEMATY ]

Droga Krzyżowa

św. o. Pio

Wydawnictwo Serafin

O. Pio

O. Pio

Mistycy wynagrodzenia za grzechy są powołani do wzięcia w milczeniu grzechów i cierpienia świata na siebie, w zjednoczeniu z Jezusem z Getsemani. Rzeczywiście, Ojciec Pio tajemnice Męki Pańskiej nie tylko kontemplował i boleśnie przeżywał, ale jej ślady nosił na własnym ciele, aby w zjednoczeniu ze swoim Boskim Mistrzem współdziałać w wynagradzaniu za ludzkie grzechy. Jako czciciel Męki Pańskiej chciał, aby i inni korzystali z jego dobrodziejstwa.

„Misterium miłości. Droga krzyżowa z Ojcem Pio” to rozważania drogi krzyżowej, które proponuje nam br. Błażej Strzechmiński OFMCap - znawca życia i duchowości Ojca Pio. Rozważania każdej ze stacji przeplatane są z fragmentami pism Stygmatyka. Książka wydana jest w niewielkiej, poręcznej formie i zawiera także miejsce na własne notatki, co doskonale nadaje się do osobistej kontemplacji Drogi krzyżowej.

CZYTAJ DALEJ

Francja: wyjątkowa Wielkanoc z rekordową liczbą nowych katolików

2024-03-26 18:40

[ TEMATY ]

Francja

twitter.com

Kościół we Francji przygotowuje się w do wyjątkowej Wielkanocy z kolejną rekordową liczbą katechumenów. Choć dokładne dane nie zostały jeszcze ogłoszone, to szacuje się, że chrztów dorosłych będzie w tym roku o co najmniej 30 proc. więcej. To prawdziwa epidemia, a raczej niespodziewany cudowny połów - przyznaje ks. Pierre-Alain Lejeune, proboszcz z Bordeaux.

Zauważa, że wszystko zaczęło się półtora roku temu, kiedy do jego parafii zgłosiło się w sprawie chrztu kilkadziesiąt osób, tak iż obecnie ma osiem razy więcej katechumenów niż dwa lata temu. Początkowo myślał, że to przejaw dynamizmu jego parafii. Szybko jednak się przekonał, że nie jest wyjątkiem. Inni proboszczowie mają ten sam «problem», są przytłoczeni nagłym napływem nowych katechumenów.

CZYTAJ DALEJ

Abp Galbas w Sosnowcu przeprosił wiernych za każde zgorszenie, które kiedykolwiek spowodowali księża

2024-03-28 23:35

[ TEMATY ]

Abp Adrian Galbas

flickr.com/episkopatnews

Abp Adrian Galbas

Abp Adrian Galbas

- Kościelne postępowanie w bulwersującej sprawie sprzed miesięcy dobiega końca - powiedział abp Adrian Galbas SAC, administrator apostolski diecezji sosnowieckiej sede vacante. W czasie Mszy Wieczerzy Pańskiej, którą odprawił w sosnowieckiej bazylice katedralnej, przeprosił wiernych za każde zgorszenie, które kiedykolwiek spowodowali księża.

- Po podjęciu ostatecznych decyzji, zostanie o nich poinformowana opinia publiczna. Także w sprawie, która w ostatnich dniach spowodowała, że diecezja sosnowiecka znalazła się na czołówkach gazet, jestem zdeterminowany, by wszystko wyjaśnić i adekwatnie zareagować. Proszę przyjąć moje zapewnienie, że nic w tej, jak i w żadnej innej gorszącej sprawie, nie jest i nie będzie zbagatelizowane - powiedział.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję