Łatwe do przygotowania, wspaniale prezentujące się na stole, doskonałe i niezbyt kosztowne.
Szynka z owocami (przepis na 6 porcji)
6 nieco grubszych plasterków chudej, gotowanej szynki, 3 duże
banany, 3 duże brzoskwinie, 12 dużych śliwek węgierek, 1 płaska łyżka
masła, 1 kieliszek brandy lub spirytusu, 1 łyżeczka cukru. Ponadto:
liście sałaty, owoce kiwi, kilka sparzonych, obranych z łupek migdałów.
Na płytką patalnię dajemy masło i cukier, gdy się roztopią,
kładziemy obrane i wypestkowane owoce, lekko skrapiamy wodą (pół
kieliszka) i powoli podgrzewamy w taki sposób, by owoce zmiękły,
ale nie zmieniły kształtów i nie wyparowała z nich całkowicie woda.
Gdy owoce są na patelni, na płaskim półmisku rozkładamy
liście sałaty, na nich -plasterki szynki; wolne miejsca zapełniamy
w sposób dekoracyjny plasterkami owoców kiwi z położonym na wierzchu
migdałem. Miękkie, gorące owoce rozkładamy na plastrach szynki, polewamy
alkoholem, zapalamy i natychmiast podajemy - gorące i płonące.
Sałata po królewsku (przepis na 4 porcje)
1 duża główka jędrnej sałaty, 5 łyżek oliwy lub dobrego
oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka keczupu, 2 strąki
marynowanej papryki (najdrobniej usiekane lub zmiksowane), 2 łyżki
rumu, szczypta soli, pół łyżeczki cukru pudru, świeżo zmielony biały
pieprz, mielona słodka papryka.
Do przybrania: 2 jajka ugotowane na twardo,
2 duże jędrne pomidory, 4 plastry gotowanej szynki, zielenina.
Sałatę dzielimy na listki, duże liście rozrywamy na połowę
- dokładnie płuczemy i suszymy.
Sos: oliwę ucieramy z pozostałymi składnikami,
aż zrobi się lekki majonez o ładnej barwie i aksamitnej konsystencji.
Gdy trzeba, sos doprawiamy do smaku według własnych upodobań.
Na deserowych talerzykach układamy liście sałaty, połówki
jajek, cząstki pomidora, całość posypujemy makaronikiem z szynki,
polewamy obficie sosem i przybieramy zieleniną.
Luksusowy omlet (przepis na 1 porcję)
3 jajka, 1 mała puszka szparagów w zalewie, 2 liście sałaty,
kawałek czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny,
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, sól i pieprz do smaku,
masło.
Szparagi odsączamy na sicie, zalewę odstawiamy - będzie
jako tzw. smak na zupę. Paprykę drobno siekamy, łączymy z usiekanym
czosnkiem. Sok z cytryny łączymy z posiekanym tymiankiem.
Jajka lekko ubijamy z dodatkiem soli i pieprzu, gotową
masę wylewamy na rozgrzane masło i smażymy omlet, rumieniąc z obu
stron. Gotowy, przekładamy na wygrzany talerz, na połowie rozkładamy
listki sałaty, na nich odsączone szparagi, posypujemy usiekaną papryką
z czosnkiem, polewamy sokiem z cytryny z tymiankiem, przykrywamy
drugą połową i natychmiast podajemy.
Rada: omlet możemy podać bez dodatku papryki z czosnkiem,
ale będzie miał wówczas nieco inny, mniej pikantny smak.
Pomóż w rozwoju naszego portalu