Przepis na 2 porcje
1 filet z drobiu, 10 dużych pieczarek, 1 cebula, 1 puszka zielonego
groszku, 1 marynowana papryka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka keczupu do smaku lub 1 duży pomidor, 1 łyżeczka mąki krupczatki,
sól, pieprz. Oliwa lub olej do smażenia.
Pokrojone w paseczki mięso lekko podsmażamy na tłuszczu,
dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę, całość przez 2-3 min trzymamy
na średnim ogniu, często mieszając. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy
odsączony groszek, pokrojoną paprykę, przyprawy - gdy trzeba, podlewamy
łyżką zalewy z groszku i przez kilka minut dusimy na niewielkim ogniu.
Mąkę rozprowadzamy w pozostałej zalewie z groszku, dodajemy do gulaszu,
zagotowujemy i, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.
Jeżeli zamiast koncentratu wolimy dodać do gulaszu pomidor,
wrzucamy go (wcześniej obranego ze skórki i pozbawionego pestek)
razem z pokrojoną papryką.
Gulasz można przechować przez dzień w zamrażalniku lodówki,
a przed podaniem podgrzać w kąpieli wodnej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu