Reklama

Z naszej kuchni

Polubmy mrożonki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W okresie "warzywnego przednówka" oferuje się nam duże ilości przyciągających oko nowalijek. Wyglądają pięknie, to prawda, ale niewiele mają wspólnego ze zdrowiem. Są nieprzyjazne dla naszych, jakże zmęczonych wszechobecną chemią organizmów. Smaczniejsze, zdrowsze, a przede wszystkim tańsze są mrożonki.

Szpinak zapiekany z jajkami - przepis na 4 porcje

1 opakowanie mrożonego szpinaku, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 4 jajka, 1 filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Szpinak lekko rozmrażamy - najlepiej w opakowaniu, by zachował się cały sok. Na maśle lekko podsmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Na zasmażkę kładziemy rozmrożony szpinak, przyprawy i cały czas mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 3 min.
Na 15 min przed podaniem na stół, zasmażony wcześniej szpinak przekładamy do naczynia obficie wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Robimy cztery wgłębienia, w każde wgłębienie wbijamy całe jajko, które posypujemy przyprawami, na wierzch sypiemy obficie utarty ser. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200o C piekarnika na 15 min. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, gdy białka jajek będą lekko ścięte, a ser się roztopi i lekko zrumieni.
Zapiekany szpinak doskonale smakuje z ziemniakami pureMe, z frytkami, a także z odsmażanymi na skwarkach ziemniakami z cebulką (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia).

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Potrawka z brukselki - przepis na 4 porcje

1 opakowanie mrożonej brukselki, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 1 łyżka mąki, 1 ząbek czosnku, 30 dag małych, zamkniętych pieczarek (pieczarki powinny być tej wielkości co brukselka), sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta.
Do garnka wlewamy wodę na wysokość 2 cm od dna, dodajemy przyprawę typu Vegeta. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy zamrożoną brukselkę; ustawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy. Brukselka powinna tylko nieco zmięknąć, nie może się rozgotować. Odstawiamy.
Z jednej łyżki masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z brukselki, zagotowujemy - sos powinien być gęsty, jednolity i puszysty. Na pozostałym maśle podsmażamy pieczarki (w całości). Gdy się lekko podsmażą i zmiękną, zmniejszamy ogień i trzymamy przez chwilę, często mieszając, aż puszczą sok. Pieczarki i brukselkę dajemy do sosu, całość delikatnie mieszamy; gdy trzeba, doprawiamy do smaku i trzymamy w cieple przez kilka minut, nie dopuszczając, by potrawa się zagotowała. Podajemy z ziemniakami pureMe lub ugotowanym na sypko ryżem jako danie bezmięsne lub z dodatkiem gotowanego, białego mięsa - kurczaka czy indyka. Wówczas podajemy dodatkowo porcję delikatnej w smaku, sezonowej surówki.

Krem agrestowy - przepis na 4 porcje

2 szklanki mrożonego agrestu, 2 szklanki wody, 2 kopiaste łyżki cukru (można więcej, według własnego smaku), 1 szklanka śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru, małe bezy do przybrania.
Agrest zalewamy wodą i na niewielkim ogniu rozgotowujemy (10-12 min). Przecieramy przez perlonowe sito, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru; gdy będzie gęsta, łączymy z zimnym musem. Krem rozkładamy do pucharków, przybieramy bezami i podajemy na stół, nie później, jak 10 min po przygotowaniu.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Watykan: niebawem dokument na temat rozeznawania objawień

2024-04-24 09:52

[ TEMATY ]

objawienia

Adobe Stock

Dykasteria Nauki Wiary kończy prace nad nowym dokumentem, który określi jasne zasady dotyczące rozeznawania objawień i innych tego typu nadprzyrodzonych wydarzeń - powiedział to portalowi National Catholic Register jej prefekt, Victor Fernández, zaznaczając, iż zawarte w nim będą „jasne wytyczne i normy dotyczące rozeznawania objawień i innych zjawisk”.

W tym kontekście przypomniano, że kardynał spotkał się z papieżem Franciszkiem na prywatnej audiencji w poniedziałek. Nie ujawnił on żadnych dalszych szczegółów dotyczących dokumentu, ani kiedy dokładnie zostanie on opublikowany.

CZYTAJ DALEJ

Gniezno: Prymas Polski przewodniczył Mszy św. w uroczystość św. Wojciecha

2024-04-23 18:08

[ TEMATY ]

św. Wojciech

abp Wojciech Polak

Episkopat Flickr

Abp Wojciech Polak

Abp Wojciech Polak

„Ponad doczesne życie postawił miłość do Chrystusa” - mówił o wspominanym 23 kwietnia w liturgii św. Wojciechu Prymas Polski abp Wojciech Polak, przewodnicząc w katedrze gnieźnieńskiej Mszy św. ku czci głównego i najdawniejszego patrona Polski, archidiecezji gnieźnieńskiej i Gniezna.

„Wojciechowy zasiew krwi przynosi wciąż nowe duchowe owoce” - rozpoczął liturgię metropolita gnieźnieński, powtarzając za św. Janem Pawłem II, że św. Wojciech jest ciągle obecny w piastowskim Gnieźnie i w Kościele powszechnym. Za jego wstawiennictwem Prymas prosił za Ojczyznę i miasto, w którym od przeszło tysiąca lat biskup męczennik jest czczony i pamiętany.

CZYTAJ DALEJ

Stań przed Bogiem taki, jaki jesteś

2024-04-24 19:51

Marzena Cyfert

O. Wojciech Kowalski, jezuita

O. Wojciech Kowalski, jezuita

W uroczystość św. Wojciecha, biskupa i męczennika, głównego patrona Polski, wrocławscy dominikanie obchodzą uroczystość odpustową kościoła i klasztoru.

Słowo Boże podczas koncelebrowanej uroczystej Eucharystii wygłosił jezuita o. Wojciech Kowalski. Rozpoczął od pytania: Co w takim dniu może nam powiedzieć św. Wojciech?

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję