Przepis na 1 porcję
2 jajka, 2 łyżki wody, 2 łyżki utartego żółtego sera, 1 łyżeczka
masła, 1 kopiasta łyżka siekanej zieleniny (może być kompozycja),
jak natka pietruszki, szczypiorek, młode pędy czosnku, rzeżucha.
Całe jajka lekko ubijamy widelcem wraz z wodą, gdy masa
będzie puszysta, dodajemy ser, składniki łączymy. Gdy ser jest pikantny,
do omletu nie dodaje się przyprawy. Masę wylewamy na mocno rozgrzaną
patelnię, na której rozpuszczamy masło i lekko podważamy boki, by
płynna część masy spłynęła na spód. Omletu nie odwracamy, wierzch
powinien być wilgotny, posypujemy go obficie zieleniną, połówki składamy
- zsuwamy na wygrzany talerz. Podajemy z łagodną w smaku sezonową
surówką lub z filiżanką czystej zupy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu