Lody z bananami w czekoladzie - przepis na 4 porcje
4 banany, 4 porcje lodów (śmietankowe lub waniliowe - najsmaczniejsze domowej roboty), kieliszek rumu, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka kakao, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej typu nesca.
Zagotowujemy 1/2 szklanki wody z cukrem i rumem, na wrzątek
wrzucamy pokrojone w skośne plastry banany i trzymamy na niewielkim
ogniu minutę - nie dłużej! Naczynie odstawiamy, by banany przestygły.
Talerzyki, na których podamy deser, powinno się przez kilka godzin
wychłodzić w lodówce. Chłodne plasterki bananów rozkładamy w sposób
dekoracyjny na talerzykach.
Do syropu, w którym gotowały się banany, dodajemy kakao,
pokruszoną czekoladę, kawę i cały czas mieszając, podgrzewamy na
niewielkim ogniu tak długo, aż wszystkie składniki połączą się i
wytworzy się gęsty, aromatyczny, o aksamitnej konsystencji sos.
Tuż przed podaniem deseru na talerzyki z wyziębionymi
bananami nakładamy porcje lodów, całość polewamy lekko ciepłym sosem.
Kto lubi, może deser przybrać bitą śmietaną, ale wówczas nadzwyczaj
wykwintny smak stanie się nieco mdły.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Legumina królewska - przepis na średniej wielkości tortownicę lub średniej wielkości naczynie do zapiekania
4 soczyste, kwaskowe jabłka, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki biszkoptów
wcześniej utartych i przesianych przez sitko, 8 łyżeczek dobrych
konfitur, np. z wiśni, aronii lub czarnej porzeczki, 4 żółtka, piana
ubita z czterech białek. Tłuszcz do wysmarowania formy.
Obrane z łupinek jabłka kroimy na połowę, usuwamy gniazda
nasienne, rozkładamy wypukłą stroną do spodu w naczyniu do zapiekania,
a w miejsce po usuniętych gniazdach nasiennych kładziemy łyżeczkę
konfitur.
Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy pianę ubitą
z białek, całość lekko łączymy, dodajemy przesiane biszkopty i dokładnie
wymieszanym ciastem zalewamy przygotowane jabłka. Naczynie wstawiamy
od razu do wygrzanego piekarnika i w temp. 180oC zapiekamy ok. 20-25
min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy.
Leguminę podajemy na ciepło, lekko posypaną cukrem pudrem.
Doskonale smakuje na zimno, z dodatkiem bitej śmietany lub naturalnej
galaretki utartej z porzeczek.
Czekoladowy torcik - przepis na średniej wielkości tortownicę
1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oliwy, 1 szklanka
mleka, 2 jajka, 4 płaskie łyżki kakao. Tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania
formy. Szklanka kremówki. Płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Tortownicę smarujemy obficie tłuszczem i posypujemy tartą
bułką.
Do miksera dajemy od razu wszystkie składniki ciasta
- poza kremówką - i ubijamy, aż masa stanie się jednolita i lekko
spieniona. Gotową przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy
do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 150oC przez 40-50
min. Czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta i może być
nieco dłuższy.
Zrumienione ciasto przechładzamy w formie. Zimne dzielimy
na dwie lub trzy części, przekładamy ubitą śmietaną i podajemy na
stół. Torcik jest delikatny, puszysty, doskonały, ale nie nadaje
się do przechowania, należy go zjeść na przysłowiowym jednym posiedzeniu.