2 Nasze posiłki, szczególnie wiosną, powinny być lekkie i urozmaicone, z dodatkiem świeżych warzyw. Im warzyw więcej na naszym stole - tym smaczniej i zdrowiej.
Kurczak w sosie wiosennym - przepis na 4 porcje
4 kawałki kurczaka (mogą być filety), 1 duża filiżanka usiekanego szpinaku, 4 cebule szalotki lub 2 cebule czerwone, 1 łyżka siekanej rzeżuchy, 1 szklanka śmietany, 1 czubata łyżka masła lub masła roślinnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 duża szczypta posiekanych, świeżych listków estragonu, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu).
Naczynie do zapiekania smarujemy połową masła, posypujemy
posiekaną cebulą i czosnkiem, układamy porcje kurczaka, posypujemy
solą i pieprzem. Naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego
piekarnika, nastawionego na 220oC na 40 min.
Na pozostałym maśle zasmażamy szpinak - cały czas mieszając,
by się nie przyrumienił (2 min). Upieczone kawałki kurczaka wyjmujemy
z brytfanny i trzymamy w cieple. Do powstałego w czasie pieczenia
sosu wlewamy rosół, dodajemy podsmażony szpinak, rzeżuchę i zagotowujemy.
Po zdjęciu z ognia dodajemy roztrzepaną śmietanę; gdy trzeba - sos
doprawiamy, kładziemy do sosu porcje kurczaka, przykrywamy i trzymamy
w cieple przez 5-7 min. Sos można przetrzeć przez perlonowe sito
i dopiero po tym połączyć ze śmietaną.
Podajemy do ryżu ugotowanego na sypko lub z ziemniakami
pureMe, posypanymi koperkiem, i z sałatą w sosie jogurtowym.
Uwaga: Zwolennicy zawiesistych sosów mogą zaciągnąć sos
wiosenny łyżeczką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, rozprowadzonej
w niewielkiej ilości zimnej wody lub zimnego mleka.
Legumina poziomkowa - przepis na 2 porcje
2 szklanki mleka, 1 kopiasta łyżka kaszy manny, szczypta soli,
1 jajko, 2 kopiaste łyżki cukru, skórka otarta z całej pomarańczy,
sok wyciśnięty z całej pomarańczy, 1 filiżanka świeżych poziomek.
Na gorące, lekko osolone i osłodzone mleko sypiemy, cały
czas mieszając, kaszkę mannę. Zagotowujemy, trzymamy na niewielkim
ogniu - często mieszając - aż będzie miękka i odstawiamy do wychłodzenia.
Żółtko ucieramy z cukrem na puch. Pomarańczę myjemy pod
wrzącą wodą, suszymy, ocieramy delikatnie ze skórki, uważając, by
nie naruszyć białego miąższu. Sok z otartej pomarańczy wyciskamy,
odrzucamy pestki. Białko z dodatkiem kilku ziarenek soli ubijamy
na sztywną pianę.
Zimną kaszkę ubijamy, najlepiej piórkami miksera. Gdy
się spulchni, dodajemy - cały czas ubijając - utarte żółtko, skórkę
otartą z pomarańczy, a gdy składniki dobrze się połączą, wlewamy (
cienkim strumyczkiem) - ubijając przez cały czas - sok wyciśnięty
z pomarańczy. Połączone składniki mieszamy delikatnie z pianą z białek
i rozkładamy w salaterkach. Mus przybieramy poziomkami, wbijając
je lekko - miejsce przy miejscu, by wyglądały jak kolce jeża. Leguminę
podajemy nie później, jak 10 min po przygotowaniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu