Sezon na świeże truskawki nie trwa zbyt długo, wykorzystajmy ten czas i jedzmy je nawet codziennie. Są zdrowe, nie tuczą, a przy tym - jakie są pyszne!
Deser truskawkowy (przepis na 4 porcje)
1 szklanka płatków owsianych (dietetyczne lub górskie),
1 łyżeczka masła, 1 kopiasta łyżka cukru, 1 łyżka cukru pudru, 1/2
kg truskawek, 1 szklanka schłodzonego mleka, 1 opakowanie suchej
śmietanki typu "Śnieżka".
Truskawki, po obraniu z szypułek i dokładnym wypłukaniu,
gdy duże - dzielimy na pół, zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy
w chłodne miejsce - koniecznie przykryte.
Na patelni rozgrzewamy masło, sypiemy płatki, dodajemy
cukier i - cały czas lekko mieszając - rumienimy na złoty kolor.
W zimnym mleku ubijamy śmietankę.
Do pucharków dajemy: truskawki, na nie nakładamy warstwę
śmietanki i całość posypujemy obficie zrumienionymi płatkami owsianymi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Krem truskawkowy (przepis na 6 porcji)
1 kg dorodnych truskawek, cukier do smaku, 1 galaretka truskawkowa,
1/2 szklanki wrzącej wody, 1 szklanka kremówki, 1 płaska łyżeczka
cukru pudru.
Rada: Gdy truskawki są dojrzałe i słodkie, można
zrezygnować z cukru, gdy kwaskowe - cukier dodajemy według własnych
upodobań smakowych.
Z truskawek wybieramy kilkanaście najładniejszych do
przybrania deseru, pozostałe przecieramy przez perlonowe sito lub
bardzo dokładnie rozdrabniamy w malakserze.
W połowie szklanki wrzącej wody rozpuszczamy całą galaretkę
dokładnie mieszając. Natychmiast łączymy z rozdrobnionymi truskawkami,
pilnując, by składniki dokładnie się połączyły.
Kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubijamy na gęsty puch.
Gdy truskawki zaczynają tężeć, łączymy je z ubitą śmietaną - pozostawiając
cztery łyżeczki do przybrania deseru. Masę rozkładamy do wychłodzonych
pucharków i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem przybieramy
śmietanką i dorodnymi owocami.
Lody z truskawkowym sosem (przepis na 6 porcji)
6 porcji lodów o smaku śmietankowym lub waniliowym, 1/2
kg dorodnych truskawek, 1 szklanka wychłodzonego mleka, 1 opakowanie
suchej śmietanki typu "Śnieżka".
Obrane, okładnie umyte truskawki - po odłożeniu kilku
najładniejszych owoców, przecieramy przez perlonowe sito. Śmietankę
ubijamy na puch.
Do pucharków nakładamy porcję lodów, porcję bitej śmietany.
Całość polewamy sosem truskawkowym, przybieramy dorodnymi owocami
i podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Rada: Deser najlepiej jest przygotować w wychłodzonych
w lodówce pucharkach.