To jedno z najczęściej spożywanych i najbardziej lubianych
warzyw. Pomidor jest bogatym źródłem witamin oraz mikroelementów
bardzo potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu
na dużą zawartość potasu, pomidor i wszystkie jego przetwory są szczególnie
polecane osobom cierpiącym na zaburzenia pracy serca, na nadciśnienie
tętnicze, a także tym, którzy pragną pozbyć się zbędnych kilogramów
lub zachować szczupłą sylwetkę.
Przed spożyciem pomidory należy obierać ze skórki - jej
spożycie może być przyczyną dużych kłopotów trawiennych. Są dwie
szkoły obierania pomidora ze skórki:
- przelewamy na sicie wrzątkiem i skórkę ściągamy,
- obieramy bardzo ostrym nożem - bez parzenia.
Surowych pomidorów nie należy łączyć z ogórkami, które "
likwidują" zawartą w nich witaminę C. Jeżeli lubimy sałatkę z pomidorów
i ogórków, łączmy je z ogórkami małosolnymi lub konserwowymi. Świeże
ogórki i pomidory należy przygotować oddzielnie i jeść oddzielnie,
nie łącząc na talerzu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu