Piękne naczynia z rżniętego szkła czy kryształu, używane wyłącznie
na specjalne okazje, przed ustawieniem na stole wymagają odpowiedniego
przygotowania.
Szkło stołowe myjemy w delikatnym płynie do naczyń -
koniecznie w misce lub w zamkniętej komorze zlewozmywaka, wyłożonego
podwójnie złożoną gazą.
Naczynia należy namoczyć w ciepłej kąpieli wodnej co
najmniej na 15 min i dopiero wówczas myć - w miarę ostrą ściereczką
lub niezbyt grubą gąbką. Umyte, przekładamy do miski z ciepłą wodą
z dodatkiem octu (2 łyżki na litr wody) i ustawiamy na suszarce.
Całe szkło wyschnie równo, bez najmniejszych śladów zacieków, będzie
błyszczące, piękne i nie będzie trzeba go wycierać.
Najwięcej kłopotu z myciem sprawiają naczynia z rżniętego
szkła lub kryształu o wąskim przekroju dna (wazoniki, karafki). Te
naczynia należy namoczyć w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie z dodatkiem
płynu do mycia urządzeń sanitarnych. Kiedy osad się rozpuści, opłukujemy
je ciepłą wodą i dopiero wówczas myjemy tak jak szklanki. Doszorowane
- płuczemy w wodzie z dodatkiem octu i soli oraz suszymy na suszarce
- będą błyszczące jak nowe.
Pomóż w rozwoju naszego portalu