Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie wielkanocne wypieki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Panie domu, nawet te najbardziej zapracowane, namawiam, by świąteczne wypieki zrobiły - jak nakazuje staropolska tradycja - w domu. Przygotowane według sprawdzonych przepisów naszych babek, przypomną lata dzieciństwa i pozwolą na przekazanie tradycji najmłodszym.

Staropolski serowiec - przepis na formę cwibakową lub średniej wielkości blachę

W polskiej tradycji ciasto to pieczono na każdą Wielkanoc. Serowiec długo utrzymuje świeżość i pięknie się prezentuje na stole.

1/2 kg mąki krupczatki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 szklanka cukru pudru lub najdrobniejszego kryształu, 1 duży cukier waniliowy, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 30 dag białego, przetartego przez ostre sito sera, bakalie: 2 filiżanki rodzynków, 1 filiżanka migdałów (sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 2 czubate, duże łyżki odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej, 1 mały kieliszek ciemnego rumu, tłuszcz do wysmarowania formy.
W miseczce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek, dodajemy miękkie masło i składniki siekamy grubym nożem, aż się połączą. Następnie dodajemy ser, całe jajka, rum i wyrabiamy (krótko) lekkie ciasto. Dodajemy bakalie i raz jeszcze wyrabiamy, by składniki się połączyły. Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę lub formujemy podłużny rulon i kładziemy do formy cwibakowej. Wstawiamy do wygrzanego, ale nie gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 160oC przez godzinę. Czas pieczenia może się nieco wydłużyć - w zależności od wysokości warstwy ciasta. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Rada: Serowiec możemy upiec trzy dni przed świętami, będzie kruchy, delikatny, wprost rozpływający się w ustach.

Sernik z białek - przepis na średniej wielkości blachę do pieczenia

Do tego "sernikowego placka" nasze babki wykorzystywały białka, które pozostały z pieczenia drożdżowych bab.
1 kilogram białego sera, 2 szklanki cukru, 1/2 (12,5 dag) kostki masła, 1 szklanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 1 szklanka rodzynków, 2 szklanki białek, 3 kopiaste łyżki mąki krupczatki, 2 cukry waniliowe, tłuszcz do wysmarowania formy.
Białka z dodatkiem szklanki cukru (bardzo drobny kryształ lub cukier puder) ubijamy na sztywną pianę. Masło rozcieramy z dodatkiem szklanki cukru i cukrem waniliowym, do masy dodajemy - małymi partiami - przetarty ser. Gdy składniki się połączą, dodajemy bakalie, ubitą pianę, całość przesypujemy mąką, masę dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Następnie wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w wygrzanym, ale nie gorącym piekarniku - w temp. 160oC przez godzinę.
Rada: Sernik możemy przed wsunięciem do pieca posypać obficie kruszonką lub - zaraz po upieczeniu - polać lukrem pomarańczowym lub czekoladą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Franciszek oddał hołd Piusowi X - papieżowi pokoju

2024-04-17 16:16

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/ETTORE FERRARI

Papież Franciszek czuje się blisko związany ze swoim poprzednikiem św. Piusem X, który rządził Kościołem w latach 1903-1914, w swoim zaangażowaniu na rzecz pokoju. Napisał o tym w przedmowie do książki opublikowanej w środę przez włoską oficynę Edizioni Kappadue. Jednocześnie Franciszek zaznaczył, że papież Sarto "nie jest uwięziony w minionych epokach historii lub zmonopolizowany przez pewne grupy, ale należy do dzisiejszego Kościoła, do ludzi Kościoła". Zdaniem Ojca Świętego Pius X był "papieżem dla wszystkich".

Franciszek przypomniał, że Pius X płakał w obliczu I wojny światowej, która wybuchła w ostatnim roku jego pontyfikatu. "Błagał potężnych, by złożyli broń. Jak blisko czuję się z nim w tym tragicznym czasie na świecie..." - napisał Franciszek we wstępie do książki pt. "Omaggio a Pio X. Ritratti coevi" (Hołd dla Piusa X. Współczesne portrety) ks. Lucio Bonory, w której pracownik Sekretariatu Stanu zebrał 80 wizerunków papieża.

CZYTAJ DALEJ

Czy przylgnąłem sercem do Jezusa dość mocno?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Grażyna Kołek

Rozważania do Ewangelii J 6, 44-51.

Czwartek, 18 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Podwieczorek z tańcem

2024-04-17 16:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Różnorodne style taneczne zaprezentowali młodzi tancerze i tancerki podczas spotkania muzycznego Podwieczorek z tańcem w Pałacu Młodzieży w Łodzi.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję