Przepis na 1 porcję
1 pierś kurczaka (wielkość według własnych upodobań, mięsa nie solimy), 1 pomarańcza, 1 łyżka płynnego miodu, szczypta przyprawy curry, olej do smażenia.
Umytą, obsuszoną pierś kurczaka nacieramy przyprawą curry
i odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Z pomarańczy ścieramy skórkę (1 łyżeczka) - z połowy
owocu wyciskamy sok, drugą połowę kroimy w cienkie plastry.
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy kurczaka, rumieniąc
ze wszystkich stron, zmniejszamy ogień. Mięso posypujemy skórką z
pomarańczy, zalewamy sokiem wymieszanym z miodem i dusimy - pod przykryciem
- do miękkości (ok. 10-12 min). Podajemy na plastrach pomarańczy,
z dodatkiem ryżu na sypko.
Pomóż w rozwoju naszego portalu