Przepis na 2 porcje
2 plastry młodej wołowiny - z rostbefu, 1 cebula, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 1 opakowanie mrożonych warzyw z brukselką, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz, słodka papryka, olej.
Bitki lekko rozbijamy drewnianym, zwilżonym wodą tłuczkiem,
oprószamy przyprawami i częścią mąki, obsmażamy - rumieniąc z obu
stron, przekładamy do rondla. Na pozostałym tłuszczu lekko rumienimy
pokrojoną w kostki cebulę i dodajemy ją do mięsa.
Na gorącą wodę z dodatkiem Vegety wrzucamy warzywa, gotujemy
5 min, odstawiamy. Bitki podlewamy wywarem z warzyw i gotujemy na
niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Powstały sos zaciągamy
śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy, doprawiamy do smaku.
Podajemy na wygrzanych talerzach, nakładając porcję odsączonych
warzyw, obok bitkę, całość zalewamy sosem. Kto lubi, może dodać do
potrawy porcję ugotowanego na sypko ryżu lub gotowane ziemniaki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu