Przepis na 1 dużą porcję
1 połowa średniej wielkości selera, 1 mała cebula, 1 duża łyżka oliwy, 2 szklanki rosołu (może być z koncentratu), 1 parówka lub odpowiedniej wagi plaster gotowanej szynki, sól, pieprz, koperek ( może być mrożony), serek śmietankowy topiony.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy - nie rumieniąc - cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojony seler, chwilę razem zasmażamy ( minuta!), zalewamy szklanką rosołu i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Seler przecieramy przez sito, dodajemy pozostały rosół, serek, przyprawy, drobno pokrojoną parówkę lub szynkę, zagotowujemy i, gdy trzeba, jeszcze lekko doprawiamy. Podajemy obficie posypaną koperkiem, z dodatkiem grzanki z chleba tostowego lub smażonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia).
Pomóż w rozwoju naszego portalu