Reklama

Z naszej kuchni

Na obiad lub na kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makaron zapiekany z rybą i papryką

(Przepis na 4 porcje)

25 dag średniej grubości makaronu, 2 filety z dorsza (ryba może być mrożona), 1 szklanka mleka, sok z cytryny, 2 cebule, 2 papryki (czerwona i zielona), 2 łyżki masła, 1 szklanka niskoprocentowej śmietany, 2 jajka, sól, pieprz, 1 duża filiżanka utartego pikantnego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, zielenina.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Makaron gotujemy w wodzie z solą i łyżką oliwy krócej, niż zalecono na opakowaniu, odsączamy na sicie. W mleku zmieszanym pół na pół z wodą moczymy filety, nie krócej jak 1/2 godz. Wyjmujemy, lekko osuszamy, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy. Na maśle podsmażamy drobno posiekane cebule, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki obie papryki, przez chwilę zasmażamy razem (często mieszając), gdy zmiękną - podlewamy kilkoma łyżkami wody (1/2 szklanki). Dokładamy drobno pokrojone filety (kostki 2 x 2 cm) i całość dusimy pod przykryciem przez 10 min. W czasie duszenia nie mieszamy, tylko lekko potrząsamy rondlem - po zdjęciu z ognia przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu i łączymy z makaronem oraz posiekaną zieleniną. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Śmietanę łączymy z serem i jajkami, gdy się lekko spieni, dodajemy przyprawy, zalewamy makaron i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, z pikantną sałatką z ogórków lub inną sezonową surówką.

Surówka ze świeżych ogórków z orzechami

(Przepis na 4 porcje)

Reklama

2 średniej wielkości ogórki, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (może być mrożony), 1 filiżanka mielonych orzechów laskowych (może być mieszanka: laskowe i włoskie - pół na pół), 1 strąk zielonej papryki, 1 średniej wielkości cebula.
Sos: 2 łyżki octu winnego lub ziołowego, 6 łyżek oliwy z oliwek, sok z całej cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru, kto lubi potrawy bardziej pikantne - szczypta chili.

Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Do salaterki wlewamy ocet, sok z cytryny (odcedzony, bez pestek), wszystkie przyprawy. Składniki mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy, lejąc strumyczkiem, oliwę - utworzy się lekki majonezik. Do sosu wkładamy kolejno: plasterki ogórków, pokrojoną w cienkie nitki (ważne) paprykę, cienkie piórka cebuli - całość mieszamy. Dodajemy orzechy i koperek, gdy trzeba - jeszcze lekko doprawiamy do smaku. Podajemy na talerzach wyłożonych listkami sałaty lub listkami selera naciowego albo w szklanych pucharkach. Przed podaniem surówkę można lekko schłodzić, np. w lodówce, ale nie dłużej jak przez 20 min.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kapłaństwo - dar Jezusa dla Kościoła

Niedziela legnicka 4/2004

[ TEMATY ]

kapłaństwo

Karol Porwich/Niedziela

Bóg dał światu wielki dar kapłaństwa. On sam wybiera tych, którzy stają się ministrami Jego nieskończonej miłości, którą przekazują wszystkim ludziom. Jezus Chrystus, zanim powrócił do Ojca, ustanowił sakrament kapłaństwa, aby na zawsze zapewnić obecność kapłanów na ziemi.

CZYTAJ DALEJ

„Napełnił naczynie wodą i zaczął umywać uczniom nogi” (J 13, 5)

Niedziela warszawska 15/2004

[ TEMATY ]

Wielki Tydzień

pl.wikipedia.org

Mistrz Księgi Domowej, "Chrystus myjący nogi apostołom", 1475

Mistrz Księgi Domowej,

1. Wszelkie „umywanie”, „obmywanie się” lub kogoś albo czegoś kojarzy się ściśle z faktem istnienia jakiegoś brudu. Umywanie to akcja mająca na celu właśnie uwolnienie się od tego brudu. I jak o brudzie można mówić w znaczeniu dosłownym i przenośnym, taki też sens posiada czynność obmywania; jest to oczyszczanie się z fizycznego brudu albo akcja symboliczna powodująca uwolnienie się od moralnego zbrukania. To ten ostatni rodzaj obmycia ma na myśli Psalmista, kiedy woła: „Obmyj mnie całego z nieprawości moich i oczyść ze wszystkich moich grzechów …obmyj mnie a stanę się bielszy od śniegu” (Ps 51, 4-9). Wszelkie „bycie brudnym” sprowadza na nas złe, nieprzyjemne samopoczucie, uwolnienie się zaś od owego brudu przez obmycie przynosi wyraźną ulgę.
Biblia mówi wiele razy o obydwu rodzajach zarówno brudu jak i obmycia, czyli oczyszczenia. W rozważaniach niniejszych zajmiemy się obmyciami z brudu w znaczeniu moralnym.

CZYTAJ DALEJ

Ostatnia Wieczerza ucztą Miłości

2024-03-28 20:38

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

W wielkoczwartkowy wieczór w kościołach diecezji sprawowana była Msza Święta Wieczerzy Pańskiej, która rozpoczęła obchody Triduum Paschalnego, w trakcie którego wspominamy mękę, śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa.

W bazylice katedralnej w Sandomierzu uroczystej liturgii przewodniczył Biskup Sandomierski Krzysztof Nitkiewicz. Eucharystię koncelebrowali księża z parafii katedralnej oraz Kurii Diecezjalnej. W modlitwie uczestniczyli seminarzyści, siostry zakonne oraz mieszkańcy Sandomierza. Liturgię swoim śpiewem uświetniły chór katedralny i schola parafialna.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję