Makaron zapiekany z rybą i papryką
(Przepis na 4 porcje)
25 dag średniej grubości makaronu, 2 filety z dorsza (ryba może być mrożona), 1 szklanka mleka, sok z cytryny, 2 cebule, 2 papryki (czerwona i zielona), 2 łyżki masła, 1 szklanka niskoprocentowej śmietany, 2 jajka, sól, pieprz, 1 duża filiżanka utartego pikantnego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, zielenina.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Makaron gotujemy w wodzie z solą i łyżką oliwy krócej, niż zalecono na opakowaniu, odsączamy na sicie. W mleku zmieszanym pół na pół z wodą moczymy filety, nie krócej jak 1/2 godz. Wyjmujemy, lekko osuszamy, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy. Na maśle podsmażamy drobno posiekane cebule, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki obie papryki, przez chwilę zasmażamy razem (często mieszając), gdy zmiękną - podlewamy kilkoma łyżkami wody (1/2 szklanki). Dokładamy drobno pokrojone filety (kostki 2 x 2 cm) i całość dusimy pod przykryciem przez 10 min. W czasie duszenia nie mieszamy, tylko lekko potrząsamy rondlem - po zdjęciu z ognia przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu i łączymy z makaronem oraz posiekaną zieleniną. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Śmietanę łączymy z serem i jajkami, gdy się lekko spieni, dodajemy przyprawy, zalewamy makaron i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, z pikantną sałatką z ogórków lub inną sezonową surówką.
Surówka ze świeżych ogórków z orzechami
(Przepis na 4 porcje)
Reklama
2 średniej wielkości ogórki, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (może być mrożony), 1 filiżanka mielonych orzechów laskowych (może być mieszanka: laskowe i włoskie - pół na pół), 1 strąk zielonej
papryki, 1 średniej wielkości cebula.
Sos: 2 łyżki octu winnego lub ziołowego, 6 łyżek oliwy z oliwek, sok z całej cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru, kto lubi potrawy bardziej pikantne - szczypta chili.
Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Do salaterki wlewamy ocet, sok z cytryny (odcedzony, bez pestek), wszystkie przyprawy. Składniki mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy, lejąc strumyczkiem, oliwę - utworzy się lekki majonezik. Do sosu wkładamy kolejno: plasterki ogórków, pokrojoną w cienkie nitki (ważne) paprykę, cienkie piórka cebuli - całość mieszamy. Dodajemy orzechy i koperek, gdy trzeba - jeszcze lekko doprawiamy do smaku. Podajemy na talerzach wyłożonych listkami sałaty lub listkami selera naciowego albo w szklanych pucharkach. Przed podaniem surówkę można lekko schłodzić, np. w lodówce, ale nie dłużej jak przez 20 min.