(Przepis na 2 porcje)
1 szklanka mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka masła, 2,5 łyżki cukru, 2-3 krople aromatu arakowego lub waniliowego.
Mąkę mieszamy z 1/3 częścią mleka, odstawiamy. W rondelku rumienimy 1,5 łyżki cukru, gdy się roztopi i zbrązowieje, zestawiamy z ognia, wlewamy doń dwie łyżki zimnej wody i trzymamy na niewielkim ogniu - cały czas mieszając - aż się całkowicie rozpuści. Pozostałe mleko zagotowujemy z łyżką cukru i masłem, gdy wrzące, dodajemy rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy i - cały czas mieszając - trzymamy na średnim ogniu minutę, by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia dodajemy - nadal mieszając - karmel i aromat. Gdy składniki dokładnie się połączą, wykładamy budyń do szklanych pucharków i wychładzamy. Najsmaczniejszy - bez innych dodatków.
Pomóż w rozwoju naszego portalu