Przepis na 1 porcję
1 filet z białej morskiej ryby, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta lubianych ziół, np. przyprawa prowansalska, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 kopiasta łyżka utartego żółtego sera, 1 ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki musztardy, olej do smażenia, tłuszcz do wysmarowania kokilki.
Filet kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce, następnie osuszamy, oprószamy przyprawami i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu
stron.
Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i ziołami. Usmażoną rybę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem kokilki, zalewamy śmietanowym sosem, posypujemy utartym serem i zapiekamy
w wygrzanym piekarniku ok. 20 min, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Zapiekany filet podajemy z ziemniakami obficie posypanymi zieleniną i pokrojonym w plastry
pomidorem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu