(Przepis na 1 porcję)
3 małe marchewki, 2 kalarepki, 1 mały (wielkości spodeczka) kalafior, 2 ziemniaki, 1 duży pomidor, listki pietruszki, sól, 1 łyżeczka masła.
Do polania - masło zrumienione z tartą bułką lub sos jogurtowy z czosnkiem.
Do dobrze ciepłej wody z masłem i solą wkładamy marchewki, po 5 min gotowania dodajemy pokrojone w plastry kalarepy, cały kalafior i ziemniaki (jeżeli duże,
kroimy na połowę). Jarzyny gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia, do miękkości, uważając, by się nie rozgotowały.
Brzeg talerza otaczamy listkami pietruszki, na nich rozkładamy cząstki pomidora, na środku rozkładamy dokładnie odsączone jarzyny, całość polewamy masłem zrumienionym z tartą bułką lub
sosem jogurtowym z czosnkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu