Reklama

Z naszej kuchni

Zapiekanki

Zapiekanki przygotowuje się łatwo i szybko, są smaczne i zdrowe, a z dodatkiem filiżanki zupy stanowią pełnowartościowy posiłek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekanka z makaronu z boczkiem

(Przepis na 4 porcje)

0,5 kg niezbyt grubego makaronu (kolanka, muszelki, krajanka), 1 plaster chudego wędzonego boczku (ok. 20 dag), 1 duża cebula, 1 puszka zielonego groszku w zalewie, sól, pieprz, 1 szklanka śmietany, 1 filiżanka utartego żołtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, olej.

W wodzie z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju gotujemy makaron - 5 min krócej, niż nakazuje przepis. Cedzimy, przelewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie.
Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) rumienimy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy razem, często mieszając i uważając, by boczek równomiernie się zrumienił, a cebula nabrała złocistej barwy. Makaron mieszamy ze zrumienionym boczkiem i cebulą, doprawiamy. Połowę makaronu rozkładamy na spód wysmarowanej tłuszczem formy, powierzchnię wyrównujemy, nakładamy odsączony groszek, na nim pozostałą część makaronu. Całość wyrównujemy i lekko uciskamy, zalewamy wymieszaną z przyprawami śmietaną, posypujemy obficie utartym żółtym serem - wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200ºC) na ok. 20-25 min, ale czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Podajemy, gdy ser lekko się zarumieni, a potrawa odstaje od boków formy - z dodatkiem sezonowej delikatnej w smaku surówki lub z sałatką z pomidorów i cebuli.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekanka z makaronu z pieczarkami

(Przepis na 4 porcje)

0,5 kg makaronu spaghetti lub grubych nitek, 50 dag pieczarek, olej, 2 cebule, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1 filiżanka utartego żółtego sera, zielenina, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju o 5 min krócej, niż zaleca przepis. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki - smażymy, aż puszczą sok i lekko sciemnieją. Mleko ubijamy z jajkami i mąką, aż nabierze jednolitej konsystencji i lekko się spieni.
Do makaronu dodajemy pieczarki, całość oprószamy przyprawami w takiej ilości, by potrawa była lekko pikantna. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy, zalewamy spienioną masą jajeczną, posypujemy obficie utartym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (nastawionego na temp. 200ºC) na 20-25 min. Podajemy, gdy ser lekko się zrumieni, a boki potrawy odstają od formy - z dodatkiem sezonowej surówki i filiżanką czystej zupy, np. pomidorowej lub czerwonego barszczu.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Legenda św. Jerzego

Niedziela Ogólnopolska 16/2004

[ TEMATY ]

święty

św. Jerzy

I, Pplecke/pl.wikipedia.org

Święty Jerzy walczący ze smokiem. Rzeźba zdobiąca Dwór Bractwa św. Jerzego w Gdańsku

Święty Jerzy walczący ze smokiem. Rzeźba zdobiąca Dwór Bractwa św. Jerzego w Gdańsku

Św. Jerzy - choć historyczność jego istnienia była niedawnymi czasy kwestionowana - jest ważną postacią w historii wiary, w historii w ogóle, a przede wszystkim w legendzie.

Św. Jerzy, oficer rzymski, umęczony był za cesarza Dioklecjana w 303 r. Zwany św. Jerzym z Liddy, pochodził z Kapadocji. Umęczony został na kole w palestyńskiej Diospolis. Wiele informacji o nim podaje Martyrologium Romanum. Jest jednym z czternastu świętych wspomożycieli. W Polsce imię to znane było w średniowieczu. Św. Jerzy został patronem diecezji wileńskiej i pińskiej. Był także patronem Litwy, a przede wszystkim Anglii, gdzie jego kult szczególnie odcisnął się na historii. Św. Jerzy należy do bardzo popularnych świętych w prawosławiu, jest wyobrażany na bardzo wielu ikonach.

CZYTAJ DALEJ

Konkurs fotograficzny na jubileusz 900-lecia

2024-04-24 19:00

[ TEMATY ]

konkurs fotograficzny

diecezja lubuska

Bożena Sztajner/Niedziela

Do końca sierpnia 2024 trwa konkurs fotograficzny z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej. Czekają atrakcyjne nagrody.

Konkurs jest przeznaczony zarówno dla fotografów amatorów, jak i profesjonalistów z wszystkich parafii naszej diecezji. Jego celem jest uwiecznienie śladów materialnych pozostałych po dawnej diecezji lubuskiej, która istniała od 1124 roku do II połowy XVI wieku.

CZYTAJ DALEJ

Konkurs fotograficzny na jubileusz 900-lecia

2024-04-24 19:00

[ TEMATY ]

konkurs fotograficzny

diecezja lubuska

Bożena Sztajner/Niedziela

Do końca sierpnia 2024 trwa konkurs fotograficzny z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej. Czekają atrakcyjne nagrody.

Konkurs jest przeznaczony zarówno dla fotografów amatorów, jak i profesjonalistów z wszystkich parafii naszej diecezji. Jego celem jest uwiecznienie śladów materialnych pozostałych po dawnej diecezji lubuskiej, która istniała od 1124 roku do II połowy XVI wieku.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję