Reklama

Z naszej kuchni

Aromaty i smaki staropolskiej wieczerzy wigilijnej

Wieczerza wigilijna była zawsze posiłkiem postnym i taka tradycja przetrwała do naszych czasów. Smak potraw przygotowywanych z takich samych od niepamiętnych czasów produktów pozwala wracać wspomnieniami w przeszłość, więc - kontynuujmy tradycję! Przecież jest ona siłą narodów.
Do tradycyjnych przysmaków należą śledzie oraz kapusta, przyrządzone na wiele sposobów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śledź po wiejsku

(Przepis na średniej wielkości półmisek)

8 filetów solonych śledzi w zalewie z oliwy.
Sos: 2 duże kapelusze suszonych borowików, 3 duże cebule, 4 łyżki oleju, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, pieprz i sól.

Filety zwijamy w rolmopsiki - bez nadzienia - i układamy na nieco głębszym półmisku, odstawiamy w chłodne miejsce.
Sos: Wypłukane grzyby zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Gdy są zimne, kroimy w cienki makaronik, cebulę - w niezbyt grube półkrążki. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, gdy się zeszkli - dodajemy grzyby, podsmażamy razem, cały czas mieszając, przez 2 min, dodajemy wywar spod grzybów i dusimy pod przykryciem przez 6-8 min; odstawiamy do wychłodzenia. Zimny sos doprawiamy solą i mielonym pieprzem, łączymy z majonezem i śmietaną, gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie, półmisek szczelnie owijamy aluminiową folią i odstawiamy w chłodne miejsce - nawet na kilka godzin. Przed podaniem na stół przybieramy zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kapusta o „smaku” grzybowym

Przepis ze staropolskiej kuchni. Tak doprawioną kapustę podawano do smażonych krokietów z grzybami lub smażonych kapeluszy borowików.

Reklama

1 kg kiszonej kapusty, 2 szklanki esencjonalnego wywaru z grzybów, sól, pieprz, 1 duża cebula, olej.

Kapustę, gdy grubo poszatkowana, rozdrabniamy, przelewamy na sicie ciepłą wodą, odsączamy. Gdy jest zbyt kwaśna, obgotowujemy, odlewamy całą wodę, odsączamy.
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i - cały czas mieszając - smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy odsączoną kapustę, przez kilka minut zasmażamy razem, podlewamy wywarem z grzybów i na niewielkim ogniu gotujemy do miękkości, często mieszając (kapusta lubi się przypalać!). Podajemy do smażonej ryby, grochu purée, do ugotowanej na sypko fasoli - wszystko według panującej w rodzinie tradycji.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niemcy: podział w episkopacie w związku z projektami „drogi synodalnej”

2024-04-25 10:26

[ TEMATY ]

episkopat

Niemcy

Anna Wiśnicka

Czterech członków Rady Stałej Niemieckiej Konferencji Biskupów postanowiło nie uczestniczyć w głosowaniu na temat ustanowienia Komitetu Synodalnego, który ma z kolei doprowadzić do powstania rady synodalnej- stałego gremium składającego się z biskupów i świeckich, które ma zarządzać Kościołem w Niemczech. Przed utworzeniem rady synodalnej, jako niezgodnej z sakramentalną konstytucją Kościoła przestrzegała stanowczo Stolica Apostolska.

Czterej biskupi, Gregor Maria Hanke OSB z Eichstätt, Stefan Oster SDB z Pasawy, kardynał Rainer Maria Woelki z Kolonii i Rudolf Voderholzer z Ratyzbony ogłosili we wspólnym oświadczeniu 24 kwietnia, że chcą kontynuować drogę w kierunku Kościoła bardziej synodalnego w harmonii z Kościołem powszechnym. Chcą poczekać na zakończenie Zgromadzenia Plenarnego Synodu Biskupów, którego druga sesja odbędzie się w październiku w Rzymie. W watykańskich sprzeciwach wobec drogi synodalnej w Niemczech wielokrotnie wskazywano, że „rada synodalna”, przewidziana i sformułowana w uchwale niemieckiej drogi synodalnej nie jest zgodna z sakramentalną konstytucją Kościoła.

CZYTAJ DALEJ

Abp Gądecki: chrześcijaństwo zawsze wysoko ceniło męstwo

2024-04-24 20:12

[ TEMATY ]

abp Stanisław Gądecki

Karol Porwich / Niedziela

„Chrześcijaństwo zawsze wysoko ceniło męstwo i ze szczególnym szacunkiem odnosiło się do najwyższych jego postaci, czyli do bohaterstwa, heroizmu i męczeństwa za wiarę” - mówił abp Stanisław Gądecki podczas Mszy św. w kościele pw. św. Jerzego z okazji 25. rocznicy konsekracji poznańskiej świątyni.

W Eucharystii uczestniczyli m.in. gen. w stanie spoczynku Piotr Mąka, dowódca Oddziału Prewencji Policji insp. Jarosław Echaust, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej Kinga Fechner-Wojciechowska i wicenaczelnik Paweł Mikołajczak oraz kompania honorowa Policji.

CZYTAJ DALEJ

Mokrsko. Maryja przywitana wierszem

2024-04-25 15:27

[ TEMATY ]

peregrynacja

parafia św. Stanisława BM

Mokrsko

Maciej Orman/Niedziela

Kolejnym etapem peregrynacji kopii obrazu Matki Bożej Częstochowskiej była parafia św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Mokrsku.

W imieniu wspólnoty Maryję w kopii jasnogórskiego wizerunku powitał proboszcz ks. Zbigniew Bigaj. Duszpasterz jest poetą, wydał cztery tomiki ze swoimi utworami: „Po życia drogach”; „Aniele, przy mnie stój”; „Po drogach wspomnień” i „Mojej Mamie”. Do Matki Bożej zwrócił się słowami wiersza pt. „Mama”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję