(Przepis na 1 porcję)
3 średniej wielkości suszone kapelusze borowików lub podgrzybków, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżka mąki krupczatki wymieszana z solą i pieprzem do oprószenia, 1 jajko i tarta
bułka do panierowania, olej
Sos: 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka mąki, 2-3 łyżki rosołu (może być z koncentratu), sól i pieprz.
W mleku pół na pół z wodą moczymy grzyby przez godzinę, następnie gotujemy w płynie, w którym się moczyły. Gdy są miękkie - cedzimy, rozkładamy na desce, przykrywamy
drugą deską i lekko obciążamy, by kapelusze się spłaszczyły.
Sos: Z wywaru z grzybów przygotowujemy sos. Przecedzony, łączymy z rosołem, doprawiamy do smaku, zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Odstawiamy
w ciepłe miejsce (pod przykryciem) i od czasu do czasu mieszamy, by nie dopuścić do powstania kożucha.
Spłaszczone grzyby oprószamy mąką z przyprawami, panierujemy w roztrzepanym jajku i w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc
z obu stron.
Podajemy z ziemniakami purée, polanymi grzybowym sosem i z zasmażaną kapustą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu