Reklama

Z naszej kuchni

Pyszny obiad z deserem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gulasz z kurczaka

(Przepis na 4 porcje)

60 dag filetów z kurczaka, 2 duże ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki, mąka, oliwa, 2 cebule, 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 20 dag pieczarek.

Mięso kroimy w zgrabne, średniej wielkości kostki, oprószamy - siejąc przez sitko - przyprawami wymieszanymi z mąką, odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
Na rozgrzany tłuszcz dajemy podzielone na połowę ząbki czosnku. Gdy zbrunatnieją, wyjmujemy je cedzakową łyżką, a na aromatyczny, gorący tłuszcz kładziemy przygotowane mięso i - cały czas mieszając - rumienimy ze wszystkich stron. Przekładamy do rondla z grubym dnem, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę (nie powinna się zrumienić) oraz rozdrobnione pieczarki. Gdy połowa puszczonego przez pieczarki sosu wyparuje, przekładamy całość na usmażone mięso. Na patelnię wlewamy rosół i - cały czas mieszając - zagotowujemy. Wszystkie składniki gulaszu zalewamy rosołem, stawiamy rondel na średnim ogniu i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 min. Sos, gdy trzeba, doprawiamy do smaku, natomiast; gdy jest zbyt zawiesisty, rozprowadzamy rosołem.
Gulasz podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i z sezonową, delikatną w smaku surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

„Risi-Pisi”

(Przepis na 6 porcji)

1 szklanka ryżu, 2 szklanki pełnego mleka, 2 opakowania cukru wanilinowego, 1 puszka ananasów w syropie, 3 kopiaste łyżki rodzynków, 1 kieliszek soku z winogron (sok może być z kartonika), sok z cytryny, cukier, mąka ziemniaczana, listki świeżej melisy.

Wypłukane rodzynki zalewamy sokiem z winogron, odstawiamy w chłodne miejsce. W mleku, z dodatkiem cukru wanilinowego i szczypty soli, gotujemy ryż. Gdy cały płyn wsiąknie w ryżowe ziarenka, naczynie szczelnie przykrywamy, owijamy w gazety, kładziemy na godzinę pod kocem - ryż powinien być sypki i miękki.
Ananasy cedzimy, syrop przelewamy do rondla, a plastry kroimy w drobną kostkę.
Do przygotowanego ryżu dodajemy rodzynki wraz z sokiem, w którym się moczyły, i pokrojone ananasy. Składniki mieszamy, gdy trzeba - lekko doprawiamy sokiem z cytryny, rozkładamy w pucharkach.
Syrop z ananasów łączymy w proporcji 1:1 z wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny w ilości według naszych upodobań smakowych. Zagęszczamy połową łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w łyżeczce zimnej wody, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę, by mąka straciła smak surowizny. Ułożony w kokilkach ryż polewamy gorącym sosem. Przed podaniem porcje przybieramy listkami melisy. Deseru nie należy schładzać.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Triduum Paschalne - trzy najważniejsze dni w roku

Niedziela legnicka 16/2006

Karol Porwich/Niedziela

Monika Łukaszów: - Wielkanoc to największe święto w Kościele, wszyscy o tym wiemy, a jednak wielu większą wagę przywiązuje do świąt Narodzenia Pańskiego. Z czego to wynika?

CZYTAJ DALEJ

Sercanie: niepokoją nas doniesienia o sposobie prowadzenia postępowania w sprawie ks. Michała O.

2024-03-28 19:21

Red.

Niepokoją nas doniesienia płynące od pełnomocnika ks. Michała, mecenasa Krzysztofa Wąsowskiego, dotyczące sposobu prowadzenia postępowania - piszą księża sercanie w opublikowanym dziś komunikacie. To reakcja zgromadzenia na działania prokuratury związku z postępowaniem w sprawie Funduszu Sprawiedliwości. Dementują pogłoski, jakoby ich współbrata zatrzymano w niejasnych okolicznościach w hotelu. Wzywają do modlitwy za wszystkich, których dotknęła ta sytuacja.

Publikujemy treść komunikatu:

CZYTAJ DALEJ

Zatęsknij za Eucharystią

2024-03-28 23:37

Marzena Cyfert

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Tęsknimy za różnymi rzeczami (…) Czy kiedyś jednak tęskniłem za przyjęciem Komunii świętej? To jest chleb pielgrzymów przez świat do królestwa nie z tego świata – mówił bp Maciej Małyga w katedrze wrocławskiej.

Ksiądz biskup przewodniczył Mszy Wieczerzy Pańskiej. Eucharystię koncelebrowali abp Józef Kupny, bp Jacek Kiciński oraz kapłani z diecezji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję