(Przepis na 1 porcję)
1 plaster (15 dag) chudej karkówki (z tzw. młodej sztuki), 1 kopiasta łyżka siekanych orzechów, sól, pieprz, oliwa, 1 ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 łyżki wody.
Schab lekko ugniatamy w dłoniach, nacieramy solą, pieprzem, panierujemy w orzechach, mocno dociskając, by całe mięso było przykryte, kładziemy na gorący tłuszcz i rumienimy z obu stron. Przekładamy do rondelka, zalewamy tłuszczem ze smażenia, podlewamy 2 łyżkami wody i dopiekamy przez 10 min., często podlewając wytworzonym sosem. W ciepłej wodzie rozprowadzamy miód, dodajemy imbir, sos sojowy, drobno posiekany czosnek, zalewamy mięso, trzymamy na niewielkim ogniu ok. 2-3 min. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub młodymi ziemniakami i zieloną sałatą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu