(Przepis na 1 porcję)
1 szklanka ugotowanych ziaren białej fasoli, kawałek (10-12 dag) chudej cielęciny, oliwa, 1/2 szklanki soku pomidorowego, mała cebula, pieprz, sól, mielona papryka, szczypta roztartego w dłoniach cząbru lub innej przyprawy ziołowej, ząbek czosnku.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przekrojony na połowę czosnek. Gdy zbrązowieje, usuwamy go łyżką cedzakową, a na tłuszcz kładziemy pokrojone w kostkę mięso - obsmażamy ze wszystkich stron. Do zrumienionego mięsa dodajemy posiekaną cebulę i zasmażamy razem, często mieszając - by cebula się nie zrumieniła, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (wodę, gdy wyparuje, uzupełniamy!). Dodajemy sok pomidorowy, przyprawy, zagotowujemy, wrzucamy fasolę - raz jeszcze zagotowujemy i gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami posypanymi obficie zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu