(Przepis na 2 porcje)
1 szklanka suszonych owoców głogu, 1/2 szklanki naturalnego owocowego soku (z czerwonych porzeczek, malin, wiśni lub innych owoców), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu o smaku waniliowym, cukier, szczypta cynamonu.
Owoce głogu zalewamy trzema szklankami chłodnej wody (mineralnej niegazowanej lub stołowej) i gotujemy na niewielkim ogniu w odkrytym naczyniu - ok. 10 min. W czasie gotowania, gdy trzeba, zbieramy szumowiny. Owoce cedzimy przez gęste sito, wywar łączymy z sokiem, doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem. Zagęszczamy rozprowadzoną w trzech łyżkach zimnej wody mąką ziemniaczaną lub budyniowym proszkiem. Zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu przez minutę, by zupa straciła smak surowizny. Podajemy - na ciepło lub zimno - z grzankami ze słodkiej bułki, pokrojonymi w „makaronik” naleśnikami, z biszkoptami, herbatnikami lub ptysiowym groszkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu