Składniki:
1 lin o wadze 50-70 dag, 4 duże cebule, pieprz naturalny, mąka, olej, sól
Wykonanie:
Rybę dokładnie umyć, posypać solą i zetrzeć śluz, nie skrobać z łusek (łuski lina pod wpływem temperatury rozpuszczają się, tworząc smaczną, chrupką skórkę, zatrzymującą smak ryby). Rybę ponownie wypłukać pod bieżącą wodą, pokroić w dzwonka, posolić i obsypać pieprzem do smaku, obtoczyć w mące. Obsmażyć z obu stron na gorącym tłuszczu. Podsmażone dzwonka ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie, obłożyć cebulą pokrajaną w plastry, lekko oprószyć zmielonym pieprzem naturalnym i zapiekać w piekarniku przez ok. 30 min. Podawać z ziemniakami lub białym pieczywem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu