nazaretanka z domu zakonnego w Częstochowie, proponuje delikatny i bardzo smaczny makowiec. Można go zrobić jako zwykłe ciasto z polewą, ale można też, np. na święta, przyrządzić w wersji luksusowej, przekładając kremem serowym.
Składniki:
2 litry mleka, 4 jajka (całe), 1szklanka gęstej śmietany, 1 szklanka cukru pudru, 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Jajka zmiksować ze śmietaną. 2 litry mleka zagotować, na wrzące wlać jajka ze śmietaną. Gotować 3-4 min, aby oddzielił się twarożek. Odcedzić na płócienną ściereczkę lub gazę. Gdy twarożek przestygnie, utrzeć go z cukrem pudrem i masłem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Zapraszamy zgromadzenia zakonne do dzielenia się z czytelnikami „Niedzieli” swoimi sprawdzonymi przepisami. Prosimy o kontakt:
Pomóż w rozwoju naszego portalu