śladem Światowych Dni Młodzieży w Krakowie

Miłosierdzie – Dzieło Boga

Z prałatem Opus Dei bp. Javierem Echevarríą rozmawia Paweł Zuchniewicz

Zobacz

Asyż światową stolicą pokoju

Nie ma świętej wojny

30 lat temu mieliśmy zimną wojnę, dziś mamy III wojnę światową w kawałkach. Taka jest główna paralela między pierwszym, zainicjowanym przez św. Jana Pawła II w 1986 r., spotkaniem międzyreligijnym połączonym z modlitwą o pokój w Asyżu a spotkaniem drugim – 30 lat później, organizowanym przez Wspólnotę św. Idziego, Franciszkanów oraz diecezję i samorząd Asyżu

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij

Reklama

Z zakonnej kuchni

Żurek świąteczny

Polub nas na Facebooku!

W wielu regionach Polski, zwłaszcza w dawnej Galicji, żurek jest podstawą śniadania wielkanocnego. Do ciepłego żuru dodaje się poświęcone pokarmy, np. wędzonki, jajka, sól, chrzan.

Składniki
10 dag wędzonego boczku, 50 dag białej kiełbasy, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 2-3 suszone grzyby, 0,5 l zakwasu na żurek, 1-2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, pół szklanki śmietany, korzeń chrzanu starty w wiórki.

Reklama

Wykonanie
Grzyby umyć i namoczyć. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę) oczyścić, zalać 1 l zimnej wody, dodać grzyby z wodą, w której się moczyły, i gotować ok. 30 min. Wywar przecedzić. Grzyby pokroić. Do wywaru dodać boczek i kiełbasę (zamiast białej można też dać wędzoną). Gotować ok. pół godziny na małym ogniu. Wędliny wyjąć i pokroić. Do wywaru dodać zakwas do smaku, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, majeranek i grzyby, posolić, gotować kilka minut. Żurek zdjąć z ognia, doprawić śmietaną. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, kiełbasą i świeżo startym chrzanem.

Przepisy od Ojców Kapucynów zebrała Jolanta Marszałek

Niedziela Ogólnopolska 14/2007 , str. 43

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Kto się boi różańca EDYTORIAL

Jako chrześcijanie powinniśmy mieć pozytywne nastawienie do drugiego człowieka, do problemów pojawiających się na naszej drodze, pozytywne nastawienie do świata. Mamy za... »
Bp Krzysztof Nitkiewicz

Reklama

Słowo Ma Moc