25-lecie reformy administracyjnej Kościoła w Polsce

Bliżej wiernych

Reforma administracyjna Kościoła w Polsce była osobistą troską Jana Pawła II. Mija właśnie 25 lat od wprowadzenia zmian, które miały unowocześnić polskie duszpasterstwo i pomóc w ewangelizacji

Zobacz

Europa Christi

Chrześcijaństwo receptą na europejski kryzys

Pielgrzymka na Jasną Górę, list do papieża Franciszka, prezentacja polskim biskupom idei odrodzonej Europy, konferencja naukowa, list do katolików – to tylko część inicjatyw, które zostały podjęte przez Ruch „Europa Christi”, którego promotorem jest ks. inf. Ireneusz Skubiś. Główne cele ruchu to odbudowanie chrześcijańskich korzeni Starego Kontynentu oraz modlitwa o rychłą beatyfikację ojców zjednoczenia Europy

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij
SKOK Stefczyka

Z zakonnej kuchni

Żurek świąteczny

Polub nas na Facebooku!

W wielu regionach Polski, zwłaszcza w dawnej Galicji, żurek jest podstawą śniadania wielkanocnego. Do ciepłego żuru dodaje się poświęcone pokarmy, np. wędzonki, jajka, sól, chrzan.

Składniki
10 dag wędzonego boczku, 50 dag białej kiełbasy, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 2-3 suszone grzyby, 0,5 l zakwasu na żurek, 1-2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, pół szklanki śmietany, korzeń chrzanu starty w wiórki.

Reklama

Wykonanie
Grzyby umyć i namoczyć. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę) oczyścić, zalać 1 l zimnej wody, dodać grzyby z wodą, w której się moczyły, i gotować ok. 30 min. Wywar przecedzić. Grzyby pokroić. Do wywaru dodać boczek i kiełbasę (zamiast białej można też dać wędzoną). Gotować ok. pół godziny na małym ogniu. Wędliny wyjąć i pokroić. Do wywaru dodać zakwas do smaku, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, majeranek i grzyby, posolić, gotować kilka minut. Żurek zdjąć z ognia, doprawić śmietaną. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, kiełbasą i świeżo startym chrzanem.

Przepisy od Ojców Kapucynów zebrała Jolanta Marszałek

Niedziela Ogólnopolska 14/2007 , str. 43

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Reklama

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Nie ma drugiego takiego narodu EDYTORIAL

Dzięki gotowości na przyjęcie daru Bożej miłości miłosiernej porządkujemy nasze relacje z ludźmi, uwalniamy się z egoizmu i budujemy jedność. »
Bp Tadeusz Pikus

Reklama

Słowo Ma Moc


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas