Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij
Księgarnia Jasna Góra

Z zakonnej kuchni

Żurek świąteczny

Polub nas na Facebooku!

W wielu regionach Polski, zwłaszcza w dawnej Galicji, żurek jest podstawą śniadania wielkanocnego. Do ciepłego żuru dodaje się poświęcone pokarmy, np. wędzonki, jajka, sól, chrzan.

Składniki
10 dag wędzonego boczku, 50 dag białej kiełbasy, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 2-3 suszone grzyby, 0,5 l zakwasu na żurek, 1-2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, pół szklanki śmietany, korzeń chrzanu starty w wiórki.

Reklama

Wykonanie
Grzyby umyć i namoczyć. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę) oczyścić, zalać 1 l zimnej wody, dodać grzyby z wodą, w której się moczyły, i gotować ok. 30 min. Wywar przecedzić. Grzyby pokroić. Do wywaru dodać boczek i kiełbasę (zamiast białej można też dać wędzoną). Gotować ok. pół godziny na małym ogniu. Wędliny wyjąć i pokroić. Do wywaru dodać zakwas do smaku, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, majeranek i grzyby, posolić, gotować kilka minut. Żurek zdjąć z ognia, doprawić śmietaną. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, kiełbasą i świeżo startym chrzanem.

Przepisy od Ojców Kapucynów zebrała Jolanta Marszałek

Niedziela Ogólnopolska 14/2007 , str. 43

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Reklama

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Quo Vadis, Europo? EDYTORIAL

Człowiek jest jedynym ze stworzeń, które rozumie Boga. Może on aktem wiary poznać Jego dobroć, Jego miłosierdzie. »
Bp Roman Pindel

Reklama

Moje pismo Tęcza - 3/4 2017


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas