o. Serafin Kaszuba OFMCap

Wędrowny apostoł

Tu tyle pracy, tylu ludzi czeka na kapłana, a ja przez tyle lat zajmowałem się właściwie głupstwem – te słowa napisał, już w Kazachstanie, o. Serafin Kaszuba, wspominając czas studiów na Uniwersytecie Jagiellońskim. Papież Franciszek podpisał 26 września 2017 r. dekret o heroiczności cnót „Włóczęgi Bożego”.

Zobacz

papieskie samochody

Otwieramy papieski garaż

Franciszek wzbudził sensację, gdy po raz pierwszy pojawił się w granatowym fordzie focusie żandarmerii watykańskiej. Dzisiaj już przyzwyczailiśmy się do tego, że Papież używa skromnych samochodów, również w czasie swych podróży, by dać przykład skromności i umiarkowania.

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij

Reklama

Z zakonnej kuchni

Żurek świąteczny

Polub nas na Facebooku!

W wielu regionach Polski, zwłaszcza w dawnej Galicji, żurek jest podstawą śniadania wielkanocnego. Do ciepłego żuru dodaje się poświęcone pokarmy, np. wędzonki, jajka, sól, chrzan.

Składniki
10 dag wędzonego boczku, 50 dag białej kiełbasy, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 2-3 suszone grzyby, 0,5 l zakwasu na żurek, 1-2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, pół szklanki śmietany, korzeń chrzanu starty w wiórki.

Reklama

Wykonanie
Grzyby umyć i namoczyć. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę) oczyścić, zalać 1 l zimnej wody, dodać grzyby z wodą, w której się moczyły, i gotować ok. 30 min. Wywar przecedzić. Grzyby pokroić. Do wywaru dodać boczek i kiełbasę (zamiast białej można też dać wędzoną). Gotować ok. pół godziny na małym ogniu. Wędliny wyjąć i pokroić. Do wywaru dodać zakwas do smaku, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, majeranek i grzyby, posolić, gotować kilka minut. Żurek zdjąć z ognia, doprawić śmietaną. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, kiełbasą i świeżo startym chrzanem.

Przepisy od Ojców Kapucynów zebrała Jolanta Marszałek

Niedziela Ogólnopolska 14/2007 , str. 43

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Wracajcie do domu! EDYTORIAL

Dziś Paradyż tętni nową nadzieją, gdyż mieści się w nim seminarium duchowne. To tam kierujemy nasze modlitwy, by na naszej ziemi nie brakło nigdy gorliwych kapłanów. »
Bp Tadeusz Lityński

Reklama

Kalendarz ścienny 2018


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas