nazaretanka, gotuje dla sióstr w domu zakonnym w Częstochowie. Dziś proponuje lekką zupę owocową, odpowiednią na ciepłe dni.
Składniki:
80 dag truskawek, pół szklanki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, pół szklanki śmietany do zupy, kawałek cynamonu, groszek ptysiowy lub ugotowany makaron
Wykonanie:
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. 60 dag truskawek zalać w garnku ok. pięcioma szklankami wrzącej wody, włożyć kawałek cynamonu (lub doprawić cynamonem mielonym). Chwilę gotować, po czym przetrzeć przez sito lub zmiksować, dać cukier do smaku. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, ciągle mieszając. 20 dag truskawek pokroić w plasterki lub ósemki, w ostatniej chwili wrzucić do zupy. Podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu