Składniki:
0,5 kg papryki czerwonej
0,5 kg papryki żółtej
4 główki czosnku
4 liście laurowe
4 łyżeczki ziaren gorczycy
1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu
8-10 ziaren ziela angielskiego
100 ml octu (10 proc.)
3 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżka soli
Wykonanie:
Paprykę kroimy w wąskie paski, czosnek dzielimy na ząbki. Układamy w słoiku na przemian paprykę czerwoną i żółtą, przekładając ząbkami czosnku. Do każdego słoika dodajemy parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego, trochę gorczycy oraz liść laurowy. Do garnka wlewamy 0,5 l wody, dodajemy ocet, cukier, sól i gotujemy 10 min. Gorącym roztworem zalewamy paprykę, aby była zakryta, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 25 min.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu