1. rocznica śmierci Heleny Kmieć

Jej dobra sława

Gdy rok temu jechałam z grupą dziennikarzy na pogrzeb śp. Heleny Kmieć, trudno było mi się pogodzić z tym, co się stało w Boliwii, w Cochabambie, dokąd wolontariuszka udała się na misje

Zobacz

Niedziela Młodych

Zmiana systemu operacyjnego

25 stycznia w Kościele wspominamy jedno z najważniejszych nawróceń. W drodze do Damaszku Szaweł, prześladowca chrześcijan, zostaje powalony na ziemię. Po cudownym objawieniu, odkryciu, że Jezus żyje, zmienia system operacyjny swojego życia

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij
BETEL - Zakupy z sercem - Deribie Mekanene

Z zakonnej kuchni

Pierniczki krakowskie

Zebrała Jolanta Marszałek

Za tydzień specjalny bezpłatny dodatek kulinarny na Boże Narodzenie, a w nim sprawdzone przepisy z zakonnych kuchni na potrawy wigilijne i świąteczne. Oryginalne pomysły, jak przyrządzić ryby czy mięsa, żeby zaskoczyć domowników i gości. A także przepisy na pyszne ciasta, aby poczuć wspaniałą atmosferę świąt.

Polub nas na Facebooku!

Ciasto:

50 dag mąki żytniej
25 dag mąki pszennej
250 ml miodu gryczanego
2 duże łyżki cukru
3 jajka
50 ml rumu
1 przyprawa do pierników
1 dag sody oczyszczonej
20 dag orzechów
skórka pomarańczowa
starta skórka z cytryny
przyprawy korzenne:
1 dag cynamonu
4 g imbiru
4 g goździków
1 g pieprzu białego
2 g kardamonu
2 g gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Na patelni uprażyć mąkę żytnią, aż lekko zżółknie. To samo zrobić z mąką pszenną. Miód i cukier podgrzać do lekkiego wrzenia i wystudzić. Do letniego miodu dodać 3 jajka, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników, szczyptę soli, wszystkie przyprawy korzenne, orzechy, drobno posiekaną skórkę pomarańczową i świeżo startą skórkę z cytryny. Na stolnicy zrobić z mąki kopczyk, a w nim zagłębienie i powoli wlać miód, starannie mieszając. Po godzinnym wyrabianiu ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Im dłużej ciasto leżakuje, tym jest lepsze. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać pierniki. Posmarować białkiem i ułożyć na blasze. Piec 10-15 min w piekarniku o temp. 180°C.

Niedziela Ogólnopolska 50/2011 , str. 57

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Reklama

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Lotnisko, rodzina, świętość EDYTORIAL

Oto dostrzegam styczniowych powstańców jako owe sługi noszących wodę do stągwi, ofiarują swe życie, trudy, zdrowie, wszelkie wartości materialne, własną wolność i wlewają to w... »
Bp Marian Rojek

Reklama

Kalendarze 2018


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas