I Światowy Dzień Ubogich

Miłujmy nie słowem, ale czynem

Mimo że walka z ubóstwem idzie nam dobrze jak nigdy dotąd, to nadal końca z końcem nie może związać ok. 6 proc. Polaków

Zobacz

„Europa Christi"

Zagubiona Europa

Wykład wygłoszony 22 października 2017 r. na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie podczas I Międzynarodowego Kongresu Ruchu „Europa Christi”, który w dniach 19-23 października 2017 r. odbywał się w Częstochowie, Łodzi i Warszawie

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij
365 stron życia - terminarz 2018

Z zakonnej kuchni

Pierniczki krakowskie

Zebrała Jolanta Marszałek

Za tydzień specjalny bezpłatny dodatek kulinarny na Boże Narodzenie, a w nim sprawdzone przepisy z zakonnych kuchni na potrawy wigilijne i świąteczne. Oryginalne pomysły, jak przyrządzić ryby czy mięsa, żeby zaskoczyć domowników i gości. A także przepisy na pyszne ciasta, aby poczuć wspaniałą atmosferę świąt.

Polub nas na Facebooku!

Ciasto:

50 dag mąki żytniej
25 dag mąki pszennej
250 ml miodu gryczanego
2 duże łyżki cukru
3 jajka
50 ml rumu
1 przyprawa do pierników
1 dag sody oczyszczonej
20 dag orzechów
skórka pomarańczowa
starta skórka z cytryny
przyprawy korzenne:
1 dag cynamonu
4 g imbiru
4 g goździków
1 g pieprzu białego
2 g kardamonu
2 g gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Na patelni uprażyć mąkę żytnią, aż lekko zżółknie. To samo zrobić z mąką pszenną. Miód i cukier podgrzać do lekkiego wrzenia i wystudzić. Do letniego miodu dodać 3 jajka, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników, szczyptę soli, wszystkie przyprawy korzenne, orzechy, drobno posiekaną skórkę pomarańczową i świeżo startą skórkę z cytryny. Na stolnicy zrobić z mąki kopczyk, a w nim zagłębienie i powoli wlać miód, starannie mieszając. Po godzinnym wyrabianiu ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Im dłużej ciasto leżakuje, tym jest lepsze. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać pierniki. Posmarować białkiem i ułożyć na blasze. Piec 10-15 min w piekarniku o temp. 180°C.

Niedziela Ogólnopolska 50/2011 , str. 57

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Reklama

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

To początek, a nie koniec EDYTORIAL

Powierzone nam przez Boga dary życia wiecznego czynią z nas świadków mocy Ducha Świętego i opiekunów tych tajemnic w bliźnich. »
Bp Marek Solarczyk

Reklama

Moje pismo Tęcza - 11/12 2017


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas