Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij
Dekalog - konkurs fotograficzny

Z zakonnej kuchni

Pierniczki krakowskie

Zebrała Jolanta Marszałek

Za tydzień specjalny bezpłatny dodatek kulinarny na Boże Narodzenie, a w nim sprawdzone przepisy z zakonnych kuchni na potrawy wigilijne i świąteczne. Oryginalne pomysły, jak przyrządzić ryby czy mięsa, żeby zaskoczyć domowników i gości. A także przepisy na pyszne ciasta, aby poczuć wspaniałą atmosferę świąt.

Polub nas na Facebooku!

Ciasto:

50 dag mąki żytniej
25 dag mąki pszennej
250 ml miodu gryczanego
2 duże łyżki cukru
3 jajka
50 ml rumu
1 przyprawa do pierników
1 dag sody oczyszczonej
20 dag orzechów
skórka pomarańczowa
starta skórka z cytryny
przyprawy korzenne:
1 dag cynamonu
4 g imbiru
4 g goździków
1 g pieprzu białego
2 g kardamonu
2 g gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Na patelni uprażyć mąkę żytnią, aż lekko zżółknie. To samo zrobić z mąką pszenną. Miód i cukier podgrzać do lekkiego wrzenia i wystudzić. Do letniego miodu dodać 3 jajka, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników, szczyptę soli, wszystkie przyprawy korzenne, orzechy, drobno posiekaną skórkę pomarańczową i świeżo startą skórkę z cytryny. Na stolnicy zrobić z mąki kopczyk, a w nim zagłębienie i powoli wlać miód, starannie mieszając. Po godzinnym wyrabianiu ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Im dłużej ciasto leżakuje, tym jest lepsze. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać pierniki. Posmarować białkiem i ułożyć na blasze. Piec 10-15 min w piekarniku o temp. 180°C.

Niedziela Ogólnopolska 50/2011 , str. 57

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Tagi
Nasze serwisy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Edytorial

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Po Panu Bogu najbardziej kocham Polskę

Żyjemy w czasach, kiedy sumieniu każe się stać za drzwiami, a prawdom wiary, aby kłaniały się sondażom i okolicznościom.
Abp Wacław Depo

31 VII Piątek. Wspomnienie św. Ignacego z Loyoli, prezbitera.
Czytania z dnia:
Kpł 23, 1. 4-11. 15-16. 27. 34b-37; Ps 81 (80), 3-4. 5-6ab. 10-11ab (R.: por. 2a); 1 P 1, 25; Mt 13, 54-58;
albo czytania ze wspomnienia:
1 Kor 10, 31 – 11, 1; Ps 34 (33), 2-3. 4-5. 6-7. 8-9. 10-11 (R.: por. 9a); Por.

Reklama

Polecamy