1050. rocznica Chrztu Polski

Bez żywej wiary Polaków nie może ostać się Polska

O cudzie, który zdarzył się Mieszkowi I, fenomenie polskiego chrześcijaństwa i polskim Kościele, który od początku był z narodem, mówi prof. Krzysztof Ożóg, mediewista.

Zobacz

odszedł abp Zygmunt Zimowski

Służył swoim życiem i cierpieniem

Abp Zygmunt Zimowski, przewodniczący Papieskiej Rady ds. Służby Zdrowia i Duszpasterstwa Chorych, odszedł do wieczności 12 lipca 2016 r.

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij
Plecak Pielgrzyma

Z zakonnej kuchni

Pierniczki krakowskie

Zebrała Jolanta Marszałek

Za tydzień specjalny bezpłatny dodatek kulinarny na Boże Narodzenie, a w nim sprawdzone przepisy z zakonnych kuchni na potrawy wigilijne i świąteczne. Oryginalne pomysły, jak przyrządzić ryby czy mięsa, żeby zaskoczyć domowników i gości. A także przepisy na pyszne ciasta, aby poczuć wspaniałą atmosferę świąt.

Polub nas na Facebooku!

Ciasto:

50 dag mąki żytniej
25 dag mąki pszennej
250 ml miodu gryczanego
2 duże łyżki cukru
3 jajka
50 ml rumu
1 przyprawa do pierników
1 dag sody oczyszczonej
20 dag orzechów
skórka pomarańczowa
starta skórka z cytryny
przyprawy korzenne:
1 dag cynamonu
4 g imbiru
4 g goździków
1 g pieprzu białego
2 g kardamonu
2 g gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Na patelni uprażyć mąkę żytnią, aż lekko zżółknie. To samo zrobić z mąką pszenną. Miód i cukier podgrzać do lekkiego wrzenia i wystudzić. Do letniego miodu dodać 3 jajka, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników, szczyptę soli, wszystkie przyprawy korzenne, orzechy, drobno posiekaną skórkę pomarańczową i świeżo startą skórkę z cytryny. Na stolnicy zrobić z mąki kopczyk, a w nim zagłębienie i powoli wlać miód, starannie mieszając. Po godzinnym wyrabianiu ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Im dłużej ciasto leżakuje, tym jest lepsze. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać pierniki. Posmarować białkiem i ułożyć na blasze. Piec 10-15 min w piekarniku o temp. 180°C.

Niedziela Ogólnopolska 50/2011 , str. 57

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Reklama

Tagi
Nasze serwisy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Pozwoliliśmy włóczyć się po naszym domu EDYTORIAL

Życie każdego z nas jest pielgrzymką. Zaczyna się ono w chwili poczęcia i urodzenia, a kończy się w momencie śmierci.
Bp Ignacy Dec

24 VII Siedemnasta Niedziela zwykła.
Rdz 18, 20-32; Ps 138 (137), 1-2a. 2bc-3. 6-7ab. 7c-8 (R.: por. 3a); Kol 2, 12-14; Rz 8, 15; Łk 11, 1-13;

Reklama

Słowo Ma Moc
Polecamy