Reklama

Mięsa

Niedzielne obiady Szymona Szlendaka

Żeberka wieprzowe na młodej kapuście ze świeżymi pomidorami

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Składniki:

1,2 kg żeberek wieprzowych
10 dag miodu gryczanego
250 ml piwa (najlepiej pszeniczne lub gryczane)
5 dag musztardy (dijon lub sarepskiej)
świeży majeranek
kilka ziaren kminku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 kg młodej białej kapusty
6-8 pomidorów
10 dag masła ekstra
pęczek koperku
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Reklama

Przygotować marynatę do mięsa: wymieszać piwo, musztardę, miód i kminek. Żeberka natrzeć solą, pieprzem, gałązkami majeranku i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie obsmażyć mięso na grillu lub patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalewając przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowane żeberka piec w piekarniku rozgrzanym do 120oC przez ok. godzinę, a następnie na kolejne 30 min zwiększyć temperaturę do 160oC. Cały czas podlewać mięso marynatą. W tym czasie przygotować kapustę: poszatkować ją i sparzyć wrzątkiem. Z pomidorów usunąć skórkę oraz gniazda nasienne. Filety pomidorów pokroić w grubą kostkę. Obgotowaną kapustę - jeszcze chrupiącą - przełożyć do rondla, dodać masło, pomidory i czosnek pokrojony w plasterki. Dusić kilka minut, a na koniec przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

Upieczone żeberka pokroić na mniejsze kawałki i podawać na duszonej kapuście z pomidorami.

2013-07-30 09:40

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kasza gryczana z białym serem

Tak przyrządzoną kaszę można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs czy ryb. Przepis pochodzi z Irlandii. Przekazała nam go p. Krystyna Szymonik z Częstochowy.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Urodziny bł. Karoliny Kózkówny

Wspomnienie bł. Karoliny Kózkówny - dziewicy i męczennicy obchodzimy 18 listopada, ale dziś przypada rocznica jej urodzin.

To młoda dziewczyna, która poniosła śmierć z rąk rosyjskiego żołnierza, broniąc swojej czystości. Historia jej krótkiego, ale pięknego życia zachwyca tych, którzy do niej sięgną. Bł. Karolina jest patronką diecezji rzeszowskiej. To wyjątkowe wyróżnienie - mieć przed Bogiem taką orędowniczkę. Choć od jej śmierci mija ponad 100 lat, jednak Jej postawa jest coraz bardziej aktualna i potrzebna dzisiejszym katolikom. Zwraca bowiem uwagę na jeden z największych problemów współczesnego świata, szczególnie świata młodych ludzi - na wartość czystości, o którą dziś trzeba stoczyć nie mniejszą walkę, niż córka Kózków z Zabawy stoczyła z żołdakiem, choć może częściej tej obrony trzeba się podjąć w sercu, w zaciszu domu, niż w sytuacji tak ekstremalnej, w jakiej znalazła się bł. Karolina.

CZYTAJ DALEJ

Kluczkowice. Ziemiańska rezydencja

2021-08-03 06:36

Paweł Wysoki

Rozległe nadwiślańskie tereny związane są z rodziną Kleniewskich.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję