Reklama

Gęsia szyja nadziewana

2015-05-13 11:09

Opracowała: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 20/2015, str. 58

Graziako

Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, a zatytułowanej „ Z kuchni Siostry Arkadii”.

Składniki:

• skóra z gęsiej szyi
• 10 dag cielęciny lub mięsa drobiowego
• 5 dag słoniny
• gęsia wątróbka
• 5 dag czerstwej bułki
• 125 ml mleka
• 2 jajka
• 5 dag pieczarek
• przyprawy: sól, pieprz, imbir mielony

Wykonanie:

Cielęcinę, słoninę i wątróbkę zemleć z namoczoną bułką. Dodać żółtka i posiekane pieczarki, doprawić. Białka ubić na pianę, dodać do masy i wymieszać. Skórę wypełnić nadzieniem (niezbyt ściśle). Nakłuć szpilką w kilku miejscach. Zaszyć z obu stron. Szyję można upiec wraz z gęsią (jeśli akurat pieczemy gęś) lub usmażyć albo upiec w gęsim tłuszczu. Można podawać na ciepło lub na zimno – wtedy włożyć upieczoną szyję pomiędzy dwie deseczki, obciążyć i ostudzić.

Wykonanie: Graziako

Tagi:
przepisy kuchnia

Deser malinowa rozkosz

2019-07-31 10:15

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 31/2019, str. 58

Sezon na maliny w pełni. Warto wykorzystać ich niepowtarzalny smak i aromat. I przygotować na letnie popołudnia przepyszny deser do kawy

©annapustynnikova – stock.adobe.com

Składniki:

• 10 dag herbatników

• beziki i płatki migdałowe do dekoracji

Warstwa śmietankowa:

• 250 ml śmietany 36 proc. (kremówki)

• 15 dag serka mascarpone

• 2 płaskie łyżki cukru pudru

• cukier wanilinowy

Warstwa malinowa:

• 40 dag malin

• 2 galaretki malinowe

• 2 szklanki wody

Wykonanie:

Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłodzić. Przełożyć do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier puder i ubić na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, następnie przestudzić i dodać maliny (odłożyć kilka do dekoracji deseru). Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia galaretki. Herbatniki skruszyć za pomocą wałka do ciasta, wysypać na dno pucharków. Na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, wyrównać. Na warstwę kremową wylać tężejącą galaretkę z malinami. Schłodzić w lodówce. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmarować drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłożyć beziki i zostawione świeże maliny. Obficie obsypać płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

95-letnia pątniczka z Włoch w rozmowie z "Niedzielą" o swoim pielgrzymowaniu

2019-08-22 21:24

NIEDZIELA TV

95-letnia Emma Morosini, Włoszka, która wybrała się w samotną pieszą pielgrzymkę na Jasną Górą pokonując ok. 1 tys. jest już u celu. - Ostatnie owoce mojego życia: modlitwę o pokój na świecie, za kapłanów i młodych chciałam przynieść tutaj Matce Bożej - powiedziała pątniczka.

NIEDZIELA TV

Obejrzyj film: 95-letnia pątniczka z Włoch w rozmowie z "Niedzielą" o swoim pielgrzymowaniu
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Rzecznik Episkopatu: ambona miejscem głoszenia Ewangelii

2019-08-23 17:36

BPKEP / Warszawa (KAI)

Zgodnie z prawem kościelnym ambona jest miejscem głoszenia Ewangelii i przekazywania nauczania Kościoła katolickiego. Wykorzystywanie jej do innych celów jest nadużyciem – przypomina rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ks. Paweł Rytel-Andrianik.

BP KEP
Ks. Paweł Rytel-Andrianik

„Zarówno Msza święta, jak i nabożeństwa oraz liturgie, to czas modlitwy. Świątynie są miejscami spotkania człowieka z Bogiem, bez żadnych wyjątków i taka jest ich rola. Kościelne ambony są przeznaczone do głoszenia Ewangelii, pocieszania strapionych, napominania, przypominania prawd wiary i magisterium Kościoła katolickiego” – zaznacza rzecznik Konferencji Episkopatu Polski.

Ks. Paweł Rytel-Andrianik dodaje, że przypadki, w których ambony są wykorzystywane do innych celów są sprzeczne z prawem Kościoła katolickiego i nie powinny mieć miejsca. „Świątynia nie jest odmianą Areopagu, gdzie każdy może przyjść i wygłaszać swoje poglądy. W kościele człowiek otrzymuje sakramenty, doświadcza bliskości Boga, słyszy ewangeliczne prawdy. Wszelkie inne formy działalności, które wykraczają poza prawo kościelne są nadużyciami” – zaznacza rzecznik Episkopatu.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem