Składniki:
• 20 dag wędlin (boczek, szynka, biała kiełbasa)
• kilka jajek
• 1,5 l wywaru z wędzonki
• utarty duży korzeń świeżego chrzanu lub mały słoik chrzanu
• 70 ml śmietany
• 1 płaska łyżka mąki
• przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka cukru
Wykonanie:
Do wywaru z wędzonki dodać pokrojoną w drobną kostkę wędlinę, chwilę pogotować, żeby wędlina była miękka. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać chrzan – świeży lub ze słoika. Zatrzepać śmietaną wymieszaną z mąką (wcześniej mąkę rozprowadzić wodą i dopiero po tym dodać śmietanę). Zagotować. Na koniec dodać cukier do smaku oraz ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki jajka.
Wykonanie: Graziako
Śladami św. Jana Bosko
2023-01-30 18:47
Włodzimierz Rędzioch
[ TEMATY ]
św. Jan Bosko
W ostatni dzień stycznia przypada liturgiczne święto najbardziej znanego XIX-wiecznego „świętego społecznego” Piemontu, św. Jana Bosko. Ten włoski kapłan uważany jest za jednego z największych wychowawców młodzieży, której poświęcił całe swoje życie, a jego praca z młodymi zaczęła się w Turynie, w dzielnicy Valdocco. I to właśnie do Turynu duchowi synowie, salezjanie, zaprosili grupę dziennikarzy akredytowanych w Biurze Prasowym Watykanu na krótką pielgrzymkę śladami ks. Bosko, którą zorganizował ks. Giuseppe Costa. Na spotkanie przyjechał dziesiąty następca św. Jana Bosko, ks. Ángel Fernández Artime, obecny przełożony generalny salezjanów.
Ks. Ángel wyjaśnił na początku spotkania, że uczynił wszystko, aby zachować to wielkie dziedzictwo jakim jest Valdocco. „Tutaj wszystko zrodziło się z inicjatywy tego młodego kapłana, jakim był ks. Bosko. Chciał być przyjacielem wszystkich. A Valdocco w Turynie musi pozostać dziedzictwem historycznym i charyzmatycznym, szkołą świętości, tak jak chciał tego Ksiądz Bosko. Stąd wyszło 13 świętych” – podkreślił przełożony generalny.
CZYTAJ DALEJ