Reklama

Z zakonnej kuchni

Zapiekanka z kurczakiem

Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna zapiekanka na szybki obiad lub kolację. Przepis nadesłał p. Szymon z Łodzi.

Niedziela Ogólnopolska 10/2019, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako/Niedziela

Składniki:
• opakowanie makaronu rurki (400 g)
• 2 filety z kurczaka
• opakowanie mrożonego szpinaku (200 g)
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 150 ml śmietany 30%
• kilka suszonych pomidorów
• 20 dag żółtego sera
• kilka łyżek oleju
• sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć.
Dodać szpinak, przesmażyć, aż woda wyparuje. Doprawić do smaku. Na koniec wlać śmietanę i dodać część żółtego sera (ok. 5 dag) startego na dużych oczkach tarki. Wymieszać i zdjąć z ognia. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory oraz przygotowany szpinak z kurczakiem, śmietaną i serem. Wszystko razem wymieszać.
Z wierzchu posypać resztą startego żółtego sera.
Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. 180oC przez ok. 20 min.

2019-03-06 10:18

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Krokiety z kapustą i grzybami

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

adobe.stock.pl

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być gazowana)
szczypta soli
olej
1 kg kiszonej kapusty
3-6 dag grzybów suszonych
2-3 cebule
tłuszcz
sól
pieprz

Wykonanie

Z mleka, wody, 4 jajek i mąki przygotować ciasto naleśnikowe, a następnie usmażyć cienkie naleśniki. Grzyby opłukać i namoczyć na 2-3 godziny. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę opłukać (jeśli jest mocno kwaśna) i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i kapustę odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobniutko pokroić. Wymieszać z pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulą oraz przyprawami, przesmażyć. Na każdym naleśniku układać farsz. Naleśniki pozawijać w rulon, obtoczyć w jajku i bułce. Ułożyć na patelni i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż zarumienią się z każdej strony.

CZYTAJ DALEJ

Panie, pomóż nam być wiernymi drodze pokoju!

2023-01-05 11:24

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Lwów

Lwów

Rozważania do Ewangelii Mt 5, 1-12a.

Niedziela, 29 stycznia 2023

CZYTAJ DALEJ

Bądź radosny, jest Bosko!

2023-01-29 18:23

Homilię wygłosił ks. Michał Piechota

31 stycznia obchodzimy liturgiczne wspomnienie św. Jana Bosko, a zarazem jedno z dwóch najważniejszych świąt salezjańskich. Aby umożliwić większej liczbie wiernych udział w uroczystości, parafia św. Michała Archanioła na Ołbinie obchodzi ją już dzisiaj.

Eucharystii dla dzieci przewodniczył ks. Michał Piechota, salezjanin. W homilii przypomniał historię życia i powołania założyciela salezjanów. Jan Bosko urodził się w 1815 r. w biednej rodzinie, na terenie północnych Włoch, w małej wiosce niedaleko Turynu. – Od samego początku jako dziecko wykazywał pewne cechy, które go wyróżniały spośród innych: dobroć, wrażliwość na drugiego człowieka, chęć przyprowadzania innych do Pana Boga. Był bardzo dobrym organizatorem, zdolnym dzieckiem, próbował czegoś uczyć swoich kolegów, zachęcał do wspólnej zabawy, chciał być pozytywnym przykładem i wzorem dla innych – tłumaczył ks. Michał.
Kiedy Jan dorósł, usłyszał w sercu wołanie Pana Boga, by pójść do seminarium. Wstąpił do seminarium diecezjalnego a kiedy je ukończył, zaczął się zastanawiać co do swojej przyszłej pracy. Dostawał różne propozycje, ale odkrywając w sobie wrażliwość na biednych, słabych i pokrzywdzonych skierował swoje działania do chłopców odrzuconych przez społeczeństwo turyńskie. Byli to chłopcy pochodzący z biednych rodzin, którzy pracowali na swoje utrzymanie, ale byli oszukiwani przez swoich pracodawców. Ci chłopcy, gdy próbowali wyegzekwować to, co im się należało, byli traktowani jako młodociani przestępcy. Nieraz też bieda zmuszała ich do kradzieży.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję