Reklama

Tygodnik

Deser malinowa rozkosz

Sezon na maliny w pełni. Warto wykorzystać ich niepowtarzalny smak i aromat. I przygotować na letnie popołudnia przepyszny deser do kawy

Niedziela Ogólnopolska 31/2019, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

©annapustynnikova – stock.adobe.com

Składniki:

• 10 dag herbatników

• beziki i płatki migdałowe do dekoracji

Warstwa śmietankowa:

Reklama

• 250 ml śmietany 36 proc. (kremówki)

• 15 dag serka mascarpone

• 2 płaskie łyżki cukru pudru

Reklama

• cukier wanilinowy

Warstwa malinowa:

• 40 dag malin

• 2 galaretki malinowe

• 2 szklanki wody

Wykonanie:

Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłodzić. Przełożyć do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier puder i ubić na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, następnie przestudzić i dodać maliny (odłożyć kilka do dekoracji deseru). Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia galaretki. Herbatniki skruszyć za pomocą wałka do ciasta, wysypać na dno pucharków. Na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, wyrównać. Na warstwę kremową wylać tężejącą galaretkę z malinami. Schłodzić w lodówce. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmarować drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłożyć beziki i zostawione świeże maliny. Obficie obsypać płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.

2019-07-31 10:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Grzyby solone

Z tak przygotowanych grzybów można robić sałatki cebulowo-grzybowe do ryby, pieczystego i dziczyzny; można je wykorzystać jako dodatek do farszu świątecznych pierogów, do bigosu, kapusty czy barszczu czerwonego. Przed użyciem należy grzyby porządnie wymoczyć. Przepis pochodzi z kuchni p. Marii Pleśniak

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2021 r.

Czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.

CZYTAJ DALEJ

Rodzinny piknik w Jarosławiu

2021-06-22 09:42

Henryk Grymuza

Na plenerowej scenie zespół taneczno-wokalny „Jagiellanie”.

Na plenerowej scenie zespół taneczno-wokalny „Jagiellanie”.

Każda parafia ma niepowtarzalny wspólnotowy charakter. Jednoczy wiernych nie tylko na Eucharystii, ale także poprzez afirmację patriotycznych akcentów oraz integrację ze sportem, kulturą i dobrą zabawą. Przykładem takiej otwartości jest parafia pw. Najświętszej Marii Panny Królowej Polski. Jej proboszcz, ksiądz Krzysztof Szczygielski, do imponującej pracy z wiernymi wykorzystuje swoje kapłańskie przygotowanie, wiedzę pedagogiczną, talent organizatorski i wrażliwość na kulturę i sztukę.

Ksiądz Krzysztof wielokrotnie dawał przykłady twórczych i jednoczących inicjatyw. Nie inaczej było w niedzielę 20 czerwca. W tym dniu miał miejsce Rodzinny Piknik Parafialny. Jego uczestnicy przybyli na mszę świętą, a następnie włączyli się do aktywnego uczestnictwa w programie. Doprawdy trzeba rozumieć swoich parafian i mieć dla nich serce szeroko otwarte.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję