Reklama

Tygodnik

Deser malinowa rozkosz

Sezon na maliny w pełni. Warto wykorzystać ich niepowtarzalny smak i aromat. I przygotować na letnie popołudnia przepyszny deser do kawy

Niedziela Ogólnopolska 31/2019, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

©annapustynnikova – stock.adobe.com

Składniki:

• 10 dag herbatników

• beziki i płatki migdałowe do dekoracji

Warstwa śmietankowa:

• 250 ml śmietany 36 proc. (kremówki)

Reklama

• 15 dag serka mascarpone

• 2 płaskie łyżki cukru pudru

• cukier wanilinowy

Reklama

Warstwa malinowa:

• 40 dag malin

• 2 galaretki malinowe

• 2 szklanki wody

Wykonanie:

Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłodzić. Przełożyć do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier puder i ubić na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, następnie przestudzić i dodać maliny (odłożyć kilka do dekoracji deseru). Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia galaretki. Herbatniki skruszyć za pomocą wałka do ciasta, wysypać na dno pucharków. Na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, wyrównać. Na warstwę kremową wylać tężejącą galaretkę z malinami. Schłodzić w lodówce. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmarować drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłożyć beziki i zostawione świeże maliny. Obficie obsypać płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.

2019-07-31 10:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Karp pieczony na ruszcie z pikantnym sosem ogórkowym

Składniki:
1 sprawiony karp (1,5-1,7 kg)
3 surowe żółtka
sok z połowy cytryny
gałązki zielonej pietruszki
2 łyżki bułki tartej
sól, biały pieprz
łyżka roztopionego masła

Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 średniej wielkości ogórki kiszone
1/3 szklanki soku z kiszonych ogórków
3 szklanki gęstej 18-procentowej śmietany
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Umytą rybę wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz żółtkami wymieszanymi z sokiem z cytryny i przyprawami. Do środka wkładamy natkę pietruszki. Całość obsypujemy bułką tartą. Układamy rybę na ruszcie w dobrze nagrzanym piekarniku. Po 15 minutach zrumienioną rybę odwracamy, polewamy masłem i dopiekamy. Układamy na półmisku, dzielimy na porcje i podajemy z sosem z ogórków.
Sos: ogórki kroimy w drobną kostkę, zlewamy do miseczki sok, który z nich wypływa. Z masła i mąki robimy zasmażkę, zaprawiamy ją sokiem z ogórków (gdy trzeba, dolewamy zimnej wody), dodajemy posiekane ogórki i gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną.

CZYTAJ DALEJ

Wieliczka: koronawirus w klasztorze ojców franciszkanów

2020-08-04 20:23

[ TEMATY ]

koronawirus

franciszkanie.pl

"Jeden z naszych ojców przebywa w szpitalu z powodu zarażenia koronawirusem" - piszą na stronie internetowej i w mediach społecznościowych franciszkanie z klasztoru w Wieliczce. Kościół, w którym znajduje się m.in. cudowny obraz Matki Bożej Łaskawej, został zdezynfekowany.

Jeden z zakonników trafił do szpitala, a czterech innych objęto kwarantanną. Bracia objęci kwarantanną mieszkają w odosobnionej części klasztoru, zaś pozostali, którzy pełnią posługę w kościele, mieszkają w Liceum Franciszkańskim z oddzielnym wejściem, kuchnią i refektarzem, i nie mają kontaktu ze współbraćmi objętymi kwarantanną.

Kościół został poddany dezynfekcji. Msze św. i nabożeństwa są sprawowane przez tych kapłanów, którzy byli w ostatnim czasie na urlopie i nie mieli styczności z pozostałymi, przebywającymi do tej pory w klasztorze.

Franciszkanie apelują, aby przed wejściem do świątyni zakładać maski i dezynfekować dłonie. Osoby, które w ostatnim czasie miały bezpośredni kontakt z chorym o. Arturem, winny zgłosić się do wielickiego sanepidu.

"Informujemy również, że współbracia objęci kwarantanną nie mają żadnych objawów choroby i czują się dobrze. Będą przebywać w klasztorze przez dwa tygodnie bez możliwości kontaktu z innymi" - dodają zakonnicy, zawierzając Matce Bożej Łaskawej Księżnej Wieliczki przebywającego w szpitalu kapłana oraz braci objętych kwarantanną.

Franciszkanie w Wieliczce są kustoszami sanktuarium Matki Bożej Łaskawej, która otaczana jest czcią przez mieszkańców miasta, zwłaszcza górników. Tutaj spoczywa również sługa Boży Alojzy Kosiba. Zakonnicy prowadzą także w Wieliczce liceum ogólnokształcące.

CZYTAJ DALEJ

Argentyna: zmarła jedna z pierwszych “Matek z Plaza de Mayo”

2020-08-05 18:20

[ TEMATY ]

Argentyna

kyasarin/pixabay.com

W wieku 96 lat zmarła 3 sierpnia Celina „Queca” Zeigner de Kofman – jedna z założycielek stowarzyszenia „Matki z Plaza de Mayo”.

Była ona jedną z 14 matek, które 30 kwietnia 1977 roku wzięły udział w pierwszym marszu milczenia na Plaza de Mayo (Plac Rewolucji Majowej) w Santa Fe w północnej Argentynie, upominając się w ten sposób o wyjaśnienie losów członków swych rodzin, zaginionych w czasie dyktatur wojskowych w latach 1976-83. „Queca" Kofman, której 23-letni syn Jorge Oscar zaginął w czerwcu 1975 w mieście Tucumán, powołała do życia grupę w swym mieście.

„Matki z Plaza de Mayo” w każdy czwartek chodziły w milczeniu przez pół godziny wokół placu, a ich białe chustki z imionami zaginionych stały się symbolem oporu i walki o sprawiedliwość. Początkowo wyśmiewano je, nazywając "szalonymi", z czasem jednak ich działalność zaczęła spotykać się z coraz większym uznaniem i szacunkiem, stając się symbolem walki o wolność i prawa człowieka. Trwało to aż do zakończenia rządów wojskowych w 1983.

Oblicza się, że w czasie dyktatur wojskowych, trwających – z przerwami – prawie 20 lat, zaginęło bez wieści ok. 30 tysięcy ludzi. Prawie wszyscy oni byli torturowani, a większość została zamordowana. Dopiero z czasem okazało się, że systematyczne "znikanie" przeciwników politycznych było częścią wojny prowadzonej z własnym narodem przez argentyńskich wojskowych. Do dziś wyjaśniono tylko nieliczne przypadki, a ten rozdział historii Argentyny ciągle nie doczekał się należytego opracowania.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję