Reklama

Felietony

Sezon na dynie

Końcówka lata i początek jesieni to czas owocowania warzyw z rodziny dyniowate. Zaliczamy do nich różne rodzaje dyni, takie jak hokkaido, piżmowa, zwyczajna czy olbrzymia, która może ważyć nawet 600 kg. Obok dyni mamy na naszych działkach wysyp patisonów i kabaczków. Do tej grupy roślin należą również ogórki, melony i arbuzy. Najczęściej wybieranym warzywem dyniowatym jest dynia pospolita.

Dynię można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można z niej przyrządzić np. zupę krem czy konfiturę. Należy jednak pamiętać, że dynia ma dość twardą skórę. Aby temu zaradzić, należy dynię podgotować lub podpiec w piekarniku – gdy jest miękka, o wiele łatwiej można ją obrać. Najmniej pracy wymaga dynia hokkaido, która ma bardzo miękką skórę – można ją konsumować w całości. Dynia jest niskokaloryczna, jest warzywem polecanym przy redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względu na jej wysoki indeks glikemiczny nie jest polecana dla osób chorych na cukrzycę.

Reklama

Dynia jest sprzymierzeńcem w dbaniu o naszą urodę dzięki zawartości witaminy E i prowitaminy A, które świetnie wpływają na kondycję naszej skóry. Jest również bogatym źródłem potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, potasu i witaminy C dynia bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie naszego serca. Regularne spożywanie potasu poprawia wyniki ciśnienia tętniczego. Dzięki beta-karotenowi, witaminom C i E oraz luteinie wspiera zdrowie naszych oczu i zapobiega uszkodzeniom wzroku.

Cennym pokarmem są również pestki z dyni, które działają przeciwpasożytniczo i przeciwwirusowo, a to wszystko dzięki kukurbitynie – bardzo silnemu aminokwasowi, który znajdziemy również w tłoczonym na zimno oleju z pestek dyni. Pestki te dostarczą też naszemu organizmowi cynk, siarkę, magnez, potas, fosfor, mangan oraz kwasy tłuszczowe omega-3.

Ugotuj krem z dyni i posyp pestkami – dla lepszego aromatu możesz dodać sok z pomarańczy i kawałek imbiru. Nie zapomnij o łyżce oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni – witaminy będą się mogły lepiej wchłonąć.

* * *

Karolina Szostkiewicz
Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni. Tel. 602 651 776

2019-09-25 09:51

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wzmocnij odporność przed sezonem grypowym

2020-09-09 11:43

Niedziela Ogólnopolska 37/2020, str. 57

[ TEMATY ]

porady

Adobe.Stock

Nasz układ odpornościowy pracuje cały czas, dlatego warto go wzmocnić, zanim nadejdzie sezon grypowy i pojawi się druga fala koronawirusa. Dobrze jest też oczyścić organizm z toksyn i dostarczyć mu witamin.

Syrop z rzepy na zimno
• średniej wielkości rzepa (ok. 1/2 kg)
• 1/2 kg cukru (lub miód)
• 4 g kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny

Rzepę dokładnie umyć i obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i przez płócienną chustkę wycisnąć sok. Przelać go do czystego, wcześniej wyparzonego słoika i wstawić do lodówki. Po 4-6 godzinach, kiedy opadnie osad i sok straci goryczkę, ponownie przecedzić go przez płócienną chustkę i przelać do czystej, wyparzonej butelki. W 1/2 l soku rozpuścić cukier lub miód, dodać kwasek albo sok z cytryny, następnie butelkę zamknąć i wstawić do lodówki. Nadmiar syropu z rzepy można zamrozić w formie kostek.

Jak stosować
Pić przy osłabieniu organizmu i na wzmocnienie odporności 2-3 razy dziennie nie więcej niż 30-45 ml (2-3 łyżki).

Sok z czarnego bzu
• 1 kg owoców czarnego bzu
• 1/2 kg cukru
• 1 szklanka wody

Do rondelka wsypać owoce czarnego bzu i cukier, wlać wodę. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż owoce puszczą sok, ale jeszcze się nie zagotują. Odcisnąć sok, przelać do słoiczków i zapasteryzować.

Jak stosować
Pić po jednej łyżce 2 razy dziennie przez 3 tygodnie.

Napój z czosnku i soku z cytryny
• 12 dużych świeżych ząbków polskiego czosnku
• duża cytryna (lub 2 mniejsze)
• 0,5 l ostudzonej przegotowanej wody z kranu

Czosnek powinien być zdrowy, bez szczypioru, plam, suchych i psujących się części. Z ząbków należy zdjąć łuskę i odkroić piętkę.

Czosnek zmiażdżyć w prasce. Cytryny umyć i wycisnąć z nich sok przez sitko (wyrzucić pestki). Czystą butelkę wyparzyć, umieścić w niej składniki. Szczelnie zamkniętą odstawić w ciemne miejsce.

Jak stosować
Można pić po 2-3 dobach kilka razy dziennie po kilka łyżek. Aby zneutralizować zapach czosnku, można żuć liście pietruszki lub selera.

CZYTAJ DALEJ

Profanacja we włoskim kościele: konsekrowane Hostie porozrzucane po podłodze

2020-09-23 13:47

[ TEMATY ]

profanacja

facebook.com/BlogRzymskiKatolik

Niecały miesiąc po poprzedniej profanacji, kościół św. Agaty w Caltanissetta we Włoszech, znów został zdewastowany.

Jak informuje włoski portal ililfattonisseno.it, dwóch sprawców, których tożsamość została już ustalona - zniszczyło m.in. ołtarze, otworzyło także tabernakulum z którego przestępcy wyjęli i porozrzucali po podłodze konsekrowane Hostie.

Zniszczona została także m.in. kryształowa gablota śpiącej Madonny, której zabrano rękę.

facebook.com/BlogRzymskiKatolik

CZYTAJ DALEJ

W najnowszym numerze Tygodnia Katolickiego "Niedziela" - edycja wrocławska.

2020-09-25 17:31

ks. Łukasz Romańczuk

W najnowszym numerze Tygodnia Katolickiego "Niedziela" - edycja wrocławska.

- Podsumowanie Archidiecezjalnej Pielgrzymki Duchowieństwa i Wiernych na Jasną Górę

- O tworzącym się Bractwie św. Szarbela i nabożeństwach ku jego czci w Oleśnicy

- Różaniec w katechezie - opowiada Marek Sokół - katecheta

- Kapłańskie pasje ks. Jacka Tomaszewskiego - o muzyce i nie tylko

- Ostatni, pożegnalny felieton Wandy Mokrzyckiej

Zapraszamy do lektury!

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję