W połowie listopada w naszej szkole został ogłoszony Piernikowy Konkurs. Dzień przed rozstrzygnięciem uczniowie przynieśli swoje prace wraz z cała dokumentacją (receptura oraz zdjęcia z poszczególnych etapów wypiekania pierników). We czwartek 10 grudnia od rana w sali obsługi była otwarta wystawa piernikowych dzieł. W pierwszej kategorii - szopka bożonarodzeniowa wzięło udział 5 uczniów, w drugiej - figury bożonarodzeniowe 7 uczniów, a w trzeciej - ozdoby choinkowe 13 uczniów.
Dodatkowo zaprezentowanym wypiekom towarzyszyła wystawa zdjęć z ich przygotowywania i wypiekania. W ocenianiu prac konkursowych brali udział także uczniowie, oglądając wystawę piernikowych wypieków, spośród 25 prac wyłonili jedną, która najbardziej przypadła im do gustu - chatkę wykonaną przez Martynę Lampa z kl.2e (najwięcej oddanych głosów), w związku z tym to właśnie jej komisja przyznała nagrodę publiczności.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Po południu wystawione prace obejrzeli nauczyciele naszej szkoły oraz rodzice uczniów. Wieczorem 10 grudnia komisja w składzie: mgr inż. Mariola Więciorkowska, mgr inż. Iwona Smoczyńska, mgr inż. Aleksandra Brudzińska oraz ks. Roman Rataj dokonała oceny przyniesionych prac konkursowych i nagrodziła 15 osób spośród 25, które przystąpiły do konkursu.
Tradycyjnie, w każdej kategorii szopka i figury bożonarodzeniowe i ozdoby choinkowe, przyznano trzy miejsca oraz po dwa wyróżnienia.
Reklama
W kategorii szopka nagrody otrzymali: 1 miejsce - Inez Gazda kl.1e, 2 miejsce - Karolina Karbownik kl.2TC, 3 miejsce - Angelika Stępień kl.1e; wyróżnienie: Kamil Kaczmarek kl.1e i Dominika Jagusiak kl.1e.
W kategorii figury nagrody zdobyli: 1 miejsce - Martyna Lampa kl.2e, 2 miejsce - Katarzyna Adamus kl.2e, 3 miejsce - Weronika Zielińska kl.2e; wyróżnienie: Oliwia Mroczek kl.2e i Sandra Dębska kl.2e.
W kategorii ozdoby choinkowe najlepsi byli: 1 miejsce - Natalia Żak kl.2TC, 2 miejsce - Maciej Groszek kl.3e, 3 miejsce - Agnieszka Kołodziejczyk kl.3e; wyróżnienie: Natalia Nowak kl.3e i Kinga Sieja kl.3e.
ZOBACZ ZDJĘCIA
Zespół Szkół Gastronomicznych im. M. Curie-Skłodowskiej to jedna z największych w regionie częstochowskim szkół pandgimnazjalnych. Popularny w Częstochowie „gastronomik” kształci młodzież w 8 zawodach (m.in. cukierników). W tym także hotelarzy. Służą temu liczne pracownie z nowoczesnym zapleczem technicznym. Praktyki zawodowe odbywają się w najlepszych lokalach gastronomicznych i hotelarskich miasta oraz północnych terenów kraju. Rocznie szkołę opuszcza około 200 absolwentów.
Ciekawostką jest pracownia gastronomiczna, która od poniedziałku do piątku, oferuje świeże i różnorodne zestawy obiadowe. W tej szkolnej stołówce można także zaopatrzyć się w wyroby ciastkarskie i garmażeryjne. A to wszystko za stosunkowo niewielką cenę. Pracownia ta zajmuje się również organizacją okolicznościowych przyjęć.
ZSG istnieje od 1958 roku. Początkowo jako zasadnicza szkoła gastronomiczna. W 1969 roku rozpoczęło działalność technikum gastronomiczne. Do dziś mury szkoły opuściło ponad 7 tys. wykwalifikowanych absolwentów.