Reklama

Potrawy wigilijne

Makowa stefanka. Przepis uzupełniony

[ TEMATY ]

ciasto

GRAZIAKO

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

MAKOWA STEFANKA
(na dwie keksówki)

Składniki:
50 dag mąki
25 dag masła roślinnego
10 dag cukru
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy
5 jajek - 2 całe i 3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

masa makowa:
50 dag maku
25 dag masła
35 dag cukru
20 dag bakalii
1 olejek migdałowy
1 łyżka miodu
3 białka

Reklama

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w śmietanie. Posiekać z mąką, solą, masłem. Dodać cukier, cukier waniliowy i jajka. Zagnieść ciasto(powinno być niezbyt ścisłe). Ciasto cienko rozwałkować, nadając mu kształt prostokąta. Kroić na blaty wielkości foremki do keksa.

Mak sparzyć, przekręcić trzy razy przez maszynkę. Rodzynki sparzyć i osączyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami. Bakalie przesmażyć na maśle z cukrem i miodem, dodać mak i olejek migdałowy. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą piane z białek.

Foremkę wysmarować tłuszczem. Układać kolejno blat ciasta oraz warstwę masy makowej. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinno być ciasto.

Przygotowaną stefankę odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto podrosło. Wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec 45 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu polać czekoladą.

2012-12-17 11:13

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śliwkowy poemat

Siostra Ella, brygidka, nauczyła się wypiekać ciasta w zakonie. Siostry wzajemnie sobie pomagają i przekazują przepisy i kulinarne ciekawostki, które wyniosły z domów rodzinnych lub popularne w regionie, w którym mają domy zakonne. A domy te rozsiane są na całym świecie. Siostra Ella np. przebywa teraz na placówce w Jerozolimie.

CZYTAJ DALEJ

Gdy spożywamy Eucharystię, Jezus karmi nas swoją nieśmiertelnością

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 6, 52-59.

Piątek, 19 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Bp Milewski do młodych: nie zmarnujcie bierzmowania

2024-04-18 19:23

[ TEMATY ]

bierzmowanie

Płock

bp Mirosław Milewski

Karol Porwich/Niedziela

- Bardzo zależy mi na tym, żebyście nie zmarnowali bierzmowania. Zachowajcie w sobie prawdę i otwartość na dary Ducha Świętego, na Boga i drugiego człowieka - powiedział bp Mirosław Milewski w Nasielsku w diecezji płockiej. Dokonał wizytacji parafii pw. św. Katarzyny i udzielił młodzieży sakramentu bierzmowania.

Bp Milewski na podstawie Ewangelii Janowej (J 6,44-51) podkreślił, że „Jezus jest chlebem żywym”: - Za każdym razem, kiedy spożywamy ten chleb, zagłębiamy się w istotę miłości Boga. Już nie żyjemy dla nas samych - zauważał biskup pomocniczy diecezji płockiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję