Reklama

Wiadomości

Komisja PE poparła propozycję ws. przeznaczenia 55 mld euro na walkę ze skutkami pandemii

Komisja rozwoju regionalnego PE poparła zaproponowany przez Komisja Europejską mechanizm REACT-EU o budżecie 55 mld euro na walkę ze skutkami pandemii. Wsparcie ma być przeznaczone dla sektorów mających najważniejsze znaczenie dla odbudowy unijnej gospodarki.

[ TEMATY ]

komisja

dofinansowanie

pandemia

patpitchaya/Fotolia.com

Sprawozdanie dotyczące REACT-EU zostało przyjęte w poniedziałek w komisji 37 głosami za, przy braku głosów przeciw i 4 wstrzymujących się. Instrument REACT-EU zaproponowany przez Komisję przed wakacjami zakłada dodatkowe inwestycje UE przy zapewnieniu państwom członkowskim dużej elastyczność w reagowaniu na skutki kryzysu.

Aby zachęcić władze krajowe do finansowania najlepszych projektów, posłowie głosowali za zezwoleniem krajom UE na wykorzystanie dodatkowych zasobów również w 2023 i 2024 r., po upływie terminu wyznaczonego przez Komisję na 2022 r.

Reklama

Posłowie nalegają na zagwarantowanie, aby zasoby dotarły do najbardziej dotkniętych regionów i ludzi, oraz chcą, aby inwestycje koncentrowały się na: infrastrukturze ochrony zdrowia i społecznej, usługach zdrowotnych, w tym na obszarach transgranicznych, w regionach najbardziej oddalonych, obszarach dotkniętych transformacją przemysłową i wyludnieniem. Inwestycje mają też wesprzeć sektory turystyki i kultury, jak również zatrudnienie młodzieży. Środki mają trafić też dla małych i średnich firm.

Posłowie w przyjętym sprawozdaniu podkreślają konieczność utrzymania poziomu środków finansowych REACT-EU zaproponowanych przez Komisję, tj. w wysokości 55 mld euro, mimo proponowanych cięć budżetowych ustalonych przez przywódców na unijnym szczycie przed wakacjami.

Europoseł Bogdan Rzońca (PiS), który pracuje w komisji ds. budżetu PE, podkreśla, że poparcie dla REACT-EU to dobra wiadomość Unii Europejskiej. "REACT-EU ma zadziałać najszybciej ze wszystkich możliwych programów. Zarówno poprzez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego, jak i Europejski Fundusz Społeczny, te pieniądze trafią do najbardziej potrzebujących krajów. Państwa same będą decydować o przeznaczeniu środków. To ważne, bo to one same będą oceniały, który region poniósł największe straty czy która branża jest najbardziej dotknięta kryzysem" - powiedział PAP.

Reklama

Dodał, że instrument jest bardzo wyczekiwany w branżach dotkniętych skutkami pandemii. "Środki będą mogły trafić na ochronę zdrowia, ale także dla małych i średnich przedsiębiorstw. Mogą być też przeznaczone na zielone i cyfrowe inwestycje. Pieniądze będą mogły trafić do firm, które mają problemy, a chcą utrzymać się na rynku" - wskazał Rzońca. Dodał, że polski rząd bardzo pozytywnie ocenia ten instrument.

Wiceprzewodniczący komisji rozwoju regionalnego w PE, europoseł Krzysztof Hetman (PSL) powiedział PAP, że REACT-EU to kolejny dowód na to, że w tej kryzysowej sytuacji związanej z pandemią Unia Europejska działa szybko i sprawnie.

"Dzięki przyśpieszonej procedurze najprawdopodobniej już od tego roku beneficjenci będą mogli korzystać z tej inicjatywy. Dodatkowe 55 miliardów euro zostanie przeznaczone na wsparcie pracowników, małych i średnich przedsiębiorstwa czy służba zdrowia. Ponieważ wyjątkowe sytuacje wymagają wyjątkowych środków, instrument wprowadza szereg ułatwień, takich jak podniesienie pułapu finansowania do 100 proc. czy elastyczność w przenoszeniu środków pomiędzy funduszami i programami. Dodatkowo Parlament zdecydował o możliwości przedłużenia korzystania z funduszu nawet do 2024 roku.”- wskazał.

Oczekuje się, że podczas wrześniowego posiedzenia Parlament przyjmie mandat do negocjacji z Radą w sprawie ostatecznego kształtu propozycji.

Z Brukseli Łukasz Osiński (PAP)

luo/ kar/

2020-09-07 18:49

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

ECDC: rozwój pandemii w 23 krajach UE i W. Brytanii budzi poważne zaniepokojenie

2020-10-23 18:02

[ TEMATY ]

Unia Europejska

pandemia

ECDC

PAP

Rozwój pandemii koronawirusa w 23 krajach UE i Wielkiej Brytanii budzi obecnie "poważne zaniepokojenie" - ogłosiło w piątek Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) wzywając do „natychmiastowych działań”.

Według unijnej agencji poważne obawy w sprawie rozwoju pandemii dotyczą wszystkich krajów Unii Europejskiej z wyjątkiem Finlandii, Cypru, Estonii i Grecji.

Dyrektor ECDC Andrea Ammon, cytowana przez AFP, powiedziała, że rozwój epidemii w krajach europejskich „stanowi poważny problem dla zdrowia publicznego, a większość krajów ma bardzo niepokojącą sytuację epidemiologiczną”.

„Wpływ presji na usługi zdrowotne i śmiertelność stają się coraz bardziej oczywiste. Przy wysokim poziomie przenoszenia ochrona wrażliwych osób staje się trudniejsza" - dodała.

Agencja informuje, że od sierpnia liczba pozytywnych testów w całej Unii Europejskiej stale rośnie i nie można tego wyjaśnić zwiększoną liczbą testów.

„Potrzebne są zdecydowane działania w zakresie zdrowia publicznego, aby odwrócić bezpośrednie ryzyko przeciążenia systemów opieki zdrowotnej i niezdolności do zapewnienia opieki wysokiej jakości” - powiedziała Ammon.

Pod koniec września ECDC było „poważnie zaniepokojone” sytuacją w siedmiu krajach UE.

Z Brukseli Łukasz Osiński (PAP)

luo/ kar/

CZYTAJ DALEJ

Osobliwości kuchni klasztornej i seminaryjnej

2020-10-24 09:47

Archiwum

Tak brzmi tytuł nowej książki prof. dr hab. Anny Szylar i ks. Piotra Tylca, powstałej z racji jubileuszu 200 - lecia Wyższego Seminarium Duchownego w Sandomierzu.

Autorzy na łamach pozycji zagłębiają się w świat dawnej kuchni klasztoru sióstr benedyktynek i sandomierskiego seminarium. Piszą o specjałach, które podawano na stołach. Przekazują kilka przepisów z zaznaczeniem kiedy na stole zakonnym i kleryckim mogły być podawane dane potrawy, a kiedy nie.

Publikacja składa się z dwóch części. Pierwsza skupia uwagę na kuchni klasztornej, na różnych regulacjach prawa kanonicznego oraz reguł zakonnych, do których dostosowane były podawane pokarmy. Został w niej szczegółowo podany opis organizacji kuchni klasztornej w zakresie sprzętów, miejsc przechowywania produktów oraz przygotowywania posiłków. Autorzy opisują również sposoby pozyskiwania produktów do posiłków oraz ogrody klasztorne, do których zaliczał się ogród zimowy nazywany pomarańczarnią lub oranżerią. Podobnie jak przy niektórych klasztorach XVIII w., sandomierskie siostry benedyktynki posiadały takowy. Był to oddzielny budynek składający się z trzech pomieszczeń. W jednym uprawiane były pomarańcze, w drugim rozmaryn, natomiast trzecie pomieszczenie było mieszkaniem ogrodnika. Oranżeria spłonęła w 1757 r., jednak bardzo szybko ją odbudowano. Już w 1804 r. rosły w niej 4 drzewka migdałowe, 1 cytrynowe, 3 cytrusowe oraz 35 sadzonek rozmarynu. Autorzy książki zaznajamiają również czytelników z zasadami obowiązującymi w refektarzu klasztornym w trakcie posiłków.

Druga część opisuje stół klerycki do roku 1939. Poświęcono w niej sporo miejsca na opis jadłospisu kleryków seminarium duchownego oraz zaopatrzeniu spiżarni. Dokładne zapoznanie się z produktami pozwoliło odtworzyć spis seminaryjnych przepisów kuchennych. Autorzy podają przepisy na: zupy, dania jarskie, ryby, dania mięsne oraz jarzyny. Wiele z nich znamy z domowej kuchni, bo pod nazwami z tamtych czasów kryją się potrawy spożywane do dziś. Jednak na uwagę zasługuje przepis na zupę migdałową: „Do pół funta (ok. 20 dkg) słodkich migdałów dodać kilka gorzkich, sparzyć je gorącą wodą, obrać z łupin i drobno w młynku zemleć: przy tym skropić ją trochę wodą, aby tłuszczu czyli olejku z siebie nie puszczały. To wszystko włożyć na miskę i wlać w tę masę dwie kwarty (ok. 2 litry) gotowanej wody, po czym przecedzić przez gęste sito lub serwetkę. Pozostałą masę można jeszcze raz zalać gotującą wodą i jeszcze raz przecisnąć przez serwetę. Płyn ten należy osłodzić ćwierć funtem (ok. 10 dkg) kakao. Do podobnej zupy gotuje się ćwierć funta ryżu na sypko. Można go ugotować na mleku z cukrem, jak również można na wodzie z solą i masłem. Trochę rodzynek bez pestek można dorzucić. Zupy takie podaje się na ciepło, ale również i ostudzone podczas upałów”.

Uzupełnieniem książki jest bogaty zasób fotografii ukazujący wygląd kuchni kleryckiej, jak również zachowane przedmioty po siostrach benedyktynkach znajdujące się w Muzeum Diecezjalnym.

Jak pisze w recenzji książki prof. dr hab. Jolanta M. Marszalska: „Prowadzona wartko narracja obu części tej niewielkiej, lecz jakże ciekawej i ważnej publikacji ukazuje jeden z aspektów codziennego życia jakim było pożywienie i jego przygotowanie, obok modlitwy i umartwienia jakże ważnego dla zdrowego funkcjonowania”.

Pomysłodawcą wydania książki jest bp Krzysztof Nitkiewicz, a wydrukowało ją Wydawnictwo Diecezjalne i Drukarnia w Sandomierzu.

CZYTAJ DALEJ

Młode Homilie #17

2020-10-25 06:32

aspekty.niedziela.pl

Młode Homilie #17

Czy po mnie jako chrześcijaninie widać, że Bóg we mnie mieszka? – pyta ks. Przemysław Janicki. – Co sprawia, że Bóg może w nas zamieszkać? Jesteście ciekawi? To koniecznie posłuchajcie komentarza do Ewangelii na Uroczystość Poświęcenia kościoła własnego. Film znajdziecie tutaj. Młode Homilie – dla młodych i młodych duchem!

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję