W skrzynkach na okiennych parapetach rośnie szczypiorek, natka pietruszki, młode pędy czosnku i rzeżucha, pachnie wiosną, która tuż-tuż. Wiosnę wprowadźmy do codziennych posiłków, by było nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
Koktajl zdrowia
Szczególnie ceniony przez Szwajcarów i Francuzów, polecany
wszystkim.
Wyciskamy sok z jednej marchewki, połowy selera, buraka
i połowy cytryny, dodajemy do soku 2 kopiaste łyżki drobno posiekanej
rzeżuchy i natki pietruszki. Koktajl najlepiej jest wypić ok. godz.
11.00 jako drugie śniadanie - doda nie tylko zdrowia, ale i energii
do pracy.
Rzeżuchowy serek. Przepis na 2 porcje
1 serek homogenizowany, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 kopiasta
łyżka siekanej rzeżuchy, 1 łyżka śmietany, sól i pieprz do smaku.
Jajka i rzeżuchę siekamy, łączymy z serkiem, dodajemy
śmietanę, przyprawy, łączymy składniki. Serek dzielimy na dwie części,
zjadamy z dodatkiem pieczywa (może być razowe lub chrupkie) lekko
posmarowanego masłem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Rzeżuchowy koktajl. Przepis na 2 porcje
1 opakowanie kefiru lub naturalnego jogurtu, 1 kopiasta łyżka
posiekanej rzeżuchy, sól i pieprz do smaku; kto lubi, może dodać
łyżeczkę sosu sojowego lub szczyptę przyprawy typu Vegeta.
Kefir miksujemy. Gdy się spieni, dodajemy rzeżuchę i
przyprawy, rozlewamy do szklanek. Podajemy jako napój lub zamiast
wiosennej zupy do dań, w skład których wchodzą odsmażane - na różne
sposoby - ziemniaki.
Samo zdrowie. Przepis na 4 porcje
Wykwintna w smaku i bardzo zdrowa sałatka z wiosenną zieleniną.
1 puszka soczewicy w zalewie, 1 puszka kiełków pszenicy
w zalewie, 1 czerwona cebula, 1 szklanka małych, zamkniętych pieczarek,
sok z cytryny, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (może być mrożony),
2 kopiaste łyżki siekanej rzeżuchy, 1 szklanka śmietany, sól i pieprz
do smaku.
Umyte pieczarki kroimy w cienkie paseczki, kropimy obficie
sokiem z cytryny, odstawiamy. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Jeśli
zamiast cebuli czerwonej mamy cebulę białą, po rozdrobnieniu parzymy
ją wrzątkiem, hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia. Soczewicę
i kiełki odsączamy na sicie. Tuż przed podaniem wszystkie składniki
sałatki łączymy, dodajemy zieleninę, przyprawy, śmietanę. Porcje
sałatki rozkładamy do pucharków, przybieramy listkami pietruszki.
Podajemy z dodatkiem ciemnego pieczywa posmarowanego masłem.
Rada: Amatorzy oliwek mogą udekorować nimi sałatkę.
Oliwki kroimy na połówki lub w paseczki. To dodatkowa porcja energii
dostarczonej organizmowi.