Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy z cebuli - zdrowe, niskokaloryczne, lekko strawne

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cebula zapiekana - przepis na 4 porcje

4 dorodne cebule, 8 kromek paryskiej bułki, 8 cienkich plasterków gotowanej szynki (najlepiej wyciętych z dwóch dużych plastrów), 4 łyżki utartego żółtego sera, 1 filiżanka mleka, 1 jajko, sól, szczypta pieprzu, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 2 łyżki oliwy do podsmażenia bułek, tłuszcz do wysmarowania formy.

Obrane cebule gotujemy w całości w wodzie z dodatkiem przyprawy typu Vegeta. Gdy są miękkie, odsączamy na sicie. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem. Na rozgrzanej oliwie rumienimy kromki bułki z obu stron, układamy je w formie. Na każdej grzance układamy odpowiedniej wielkości kawałek szynki. Każdą cebulę kroimy na połowę, układamy przeciętą stroną na grzance z szynką i posypujemy utartym serem.
Mleko ubijamy z jajkiem, solą i pieprzem. Gdy składniki się połączą i lekko spienią, polewamy potrawę i od razu wstawiamy do wygrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Danie jest gotowe, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Podajemy z zieloną sałatą, obficie polaną sosem jogurtowym, lub z surówką z każdej akceptującej cebulę jarzyny.
Z wywaru, w którym gotowała się cebula, można przygotować bardzo smaczną zupę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zupa cebulowa - przepis na 4 filiżanki

Wywar z cebuli, 1 łyżeczka masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka siekanej pietruszki, 1/2 szklanki śmietany, 1 goździk, 1 łyżeczka mąki (może być ziemniaczana lub kukurydziana), przyprawy - według uznania.
Wywar z cebuli uzupełniamy wodą do potrzebnej ilości, dodajemy masło, posiekany czosnek, goździk, zagotowujemy. Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Po rozlaniu do filiżanek posypujemy zieleniną.

Surówka z cebuli - przepis na 4 porcje

4 średniej wielkości cebule, 2 duże winne jabłka, 2 kopiaste łyżki siekanej zieleniny (może być kompozycja - natka pietruszki, koperek, rzeżucha, ulubione zioła).
Sos: 1 szklanka jogurtu lub śmietany, sok z cytryny, cukier, sól, biały pieprz - przyprawy do smaku.
Pokrojoną w piórka cebulę zalewamy spienionym jogurtem - mieszamy. Jabłka kroimy "w makaronik", kropimy sokiem z cytryny, łączymy z cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie łączymy składniki. Podajemy nie później jak 20 min po przygotowaniu, posypujemy grubą warstwą zieleniny.
Rada: Cebulę po pokrojeniu w piórka można sparzyć wrzątkiem na sicie i zahartować zimną wodą.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Msza św. Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek rozpoczyna obchody Triduum Paschalnego

2024-03-28 07:18

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Karol Porwich/Niedziela

Mszą Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek rozpoczynają się w Kościele katolickim obchody Triduum Paschalnego - trzydniowe celebracje obejmujące misterium Chrystusa ukrzyżowanego, pogrzebanego i zmartwychwstałego. Liturgia tego dnia odwołuje się do wydarzeń w Wieczerniku, kiedy Jezus ustanowił dwa sakramenty: kapłaństwa i Eucharystii.

Liturgista, ks. prof. Piotr Kulbacki z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego powiedział PAP, że część pierwsza Triduum - misterium Chrystusa ukrzyżowanego - rozpoczyna się Mszą Wieczerzy Pańskiej (Wielki Czwartek) i trwa do Liturgii na cześć Męki Pańskiej (Wielki Piątek). Po tej liturgii rozpoczyna się dzień drugi - obchód misterium Chrystusa pogrzebanego, trwający przez całą Wielką Sobotę. Nocna Wigilia Paschalna rozpoczyna trzeci dzień - misterium Chrystusa zmartwychwstałego – obchód trwający do nieszporów Niedzieli Zmartwychwstania.

CZYTAJ DALEJ

Dziś Wielki Czwartek – początek Triduum Paschalnego

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Pio Si/pl.fotolia.com

Od Wielkiego Czwartku Kościół rozpoczyna uroczyste obchody Triduum Paschalnego, w czasie którego będzie wspominać mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. W Wielki Czwartek liturgia uobecnia Ostatnią Wieczerzę, ustanowienie przez Jezusa Eucharystii oraz kapłaństwa służebnego.

Wielki Czwartek jest szczególnym świętem kapłanów. Rankiem, jeszcze przed wieczornym rozpoczęciem Triduum Paschalnego, ma miejsce szczególna Msza św. Co roku we wszystkich kościołach katedralnych biskup diecezjalny wraz z kapłanami (nierzadko z całej diecezji) odprawia Mszę św. Krzyżma. Poświęca się wówczas krzyżmo oraz oleje chorych i katechumenów. Przez cały rok służą one przy udzielaniu sakramentów chrztu, święceń kapłańskich, namaszczenia chorych, oraz konsekracji kościołów i ołtarzy. Namaszczenie krzyżem świętym oznacza przyjęcie daru Ducha Świętego.. Krzyżmo (inaczej chryzma, od gr. chrio, czyli namaszczać, chrisis, czyli namaszczenie) to jasny olej z oliwek, który jest zmieszany z ciemnym balsamem.

CZYTAJ DALEJ

Wielki Czwartek w archikatedrze przemyskiej

2024-03-29 10:59

Rafał Czepiński

Bp Krzysztof Chudzio

Bp Krzysztof Chudzio

Msza Święta Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek rozpoczęła obchody Triduum Paschalnego.

28 marca 2024 r. Eucharystii w Bazylice Archikatedralnej w Przemyślu przewodniczył bp Krzysztof Chudzio, a homilię wygłosił abp senior Józef Michalik.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję