Reklama

Z naszej kuchni

Świąteczny placek bakaliowy - według cioci Godziszewskiej

Pracochłonny w przygotowaniu i nieco kosztowny, ale tak pyszny, że może warto sprawić najbliższym taki prezent... Przygotowany ściśle według przepisu, uda się na pewno!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przepis na dużą tortownicę

Masa orzechowa: 30 dag obranych orzechów (mogą być pół na pół - laskowe i włoskie), 3 kopiaste łyżki dobrze odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej, 1,5 szklanki cukru pudru, 3 surowe białka
1 szklanka domowych, dobrze wysmażonych powideł.
Ciasto: 1/2 kg mąki tortowej, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 1 szklanka słodkiej śmietany 18%, 6 żółtek, 3/4 szklanki cukru, 6 dag drożdży, skórka otarta z całej cytryny, duża szczypta soli, tłuszcz do formy (niekoniecznie).

Przygotowanie rozpoczynamy od ciasta. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Zmiękczone masło rozcieramy z mąką; gdy się połączą, dodajemy rozkruszone drożdże, utarte z cukrem żółtka, sól, skórkę z cytryny i zagniatamy ciasto - cały czas dodając śmietanę w takiej ilości, by ciasto miało odpowiednią konsystencję. Wyrobione odstawiamy w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
Masa orzechowa: Obrane orzechy przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy białka, cukier i skórkę pomarańczową i ucieramy masę, aż będzie jednolita.
Rada: Masę łatwo się uciera robotem na średnich obrotach. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać trochę słodkiej śmietany.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części - większą i mniejszą. Na wysmarowaną tłuszczem (lub wyłożoną papierem do pieczenia - wtedy bez smarowania) formę wykładamy większą część ciasta, wyrównujemy powierzchnię, rozsmarowujemy lekko podgrzane powidła, na nich - także lekko podgrzaną masę orzechową. Całość przykrywamy pozostałym ciastem i - przykryte ściereczką - ponownie odstawiamy w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce - do wyrośnięcia. Ciasto (w zależności od drożdży) rośnie różnie - od 25 min do 3 godz. Dobrze wyrośnięte smarujemy roztrzepanymi białkami i wstawiamy do wygrzanego, niezbyt gorącego (150°C) piekarnika. Pieczemy ok. 1-1,5 godz. - czas pieczenia zależy od wysokości ciasta. Gotowe, gdy wierzch jest równo zrumieniony, a boki lekko odstają od formy.
Po wyłączeniu piekarnika trzymamy jeszcze 20 min z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gdy zimne, zdejmujemy z tortownicy obręcz. Ciasto jest delikatne i kruche. Owinięte w aluminiową folię lub pergamin, ułożone w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, będzie świeże przez 3-4 dni, ale z własnego doświadczenia wiem, że znika jak przysłowiowa kamfora w ciągu jednego dnia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W Lublinie rozpoczęło się spotkanie grupy kontaktowej Episkopatów Polski i Niemiec

2024-04-24 17:59

[ TEMATY ]

Konferencja Episkopatu Polski

Konferencja Episkopatu Polski/Facebook

W dniach 23-25 kwietnia br. odbywa się coroczne spotkanie grupy kontaktowej Episkopatów Polski i Niemiec. Gospodarzem spotkania jest w tym roku abp Stanisław Budzik, przewodniczący Zespołu KEP ds. Kontaktów z Konferencją Episkopatu Niemiec.

Głównym tematem spotkania są kwestie dotyczące trwającej wojny w Ukrainie. Drugiego dnia członkowie grupy wysłuchali sprawozdania z wizyty bp. Bertrama Meiera, ordynariusza Augsburga, w Ukrainie, w czasie której odwiedził Kijów i Lwów. Spotkał się również z abp. Światosławem Szewczukiem, zwierzchnikiem Ukraińskiego Kościoła Greckokatolickiego.

CZYTAJ DALEJ

Ksiądz a media społecznościowe

2024-04-25 15:10

[ TEMATY ]

KSM

Zielona Góra

Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży

Pogadaj z Czarnym

Koło Akademickie KSM przy UZ

ks. Waldemar Kostrzewski

Katarzyna Krawcewicz

Ze studentami spotkał się ks. Waldemar Kostrzewski

Ze studentami spotkał się ks. Waldemar Kostrzewski

Gościem kwietniowego spotkania z cyklu Pogadaj z Czarnym był ks. Waldemar Kostrzewski.

24 kwietnia w sali akademika Piast (Uniwersytet Zielonogórski) odbyło się spotkanie z serii Pogadaj z Czarnym pt. „Ksiądz a media społecznościowe”. Gościem Koła Akademickiego KSM był ks. Waldemar Kostrzewski.

CZYTAJ DALEJ

List pasterski z okazji jubileuszu diecezji lubuskiej

2024-04-25 16:00

[ TEMATY ]

jubileusz

Zielona Góra

Gorzów Wielkopolski

List Pasterski

diecezja lubuska

Karolina Krasowska

bp Tadeusz Lityński

bp Tadeusz Lityński

Bp Tadeusz Lityński skierował do diecezjan list pasterski z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej. Poniżej publikujemy pełną treść słowa Biskupa Diecezjalnego, które w kościołach i kaplicach diecezji zielonogórsko-gorzowskiej zostanie odczytane w niedzielę 28 kwietnia 2024.

Drodzy Diecezjanie, Bracia i Siostry,

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję