Reklama

Z naszej kuchni

Aromaty i smaki staropolskiej wieczerzy wigilijnej

Wieczerza wigilijna była zawsze posiłkiem postnym i taka tradycja przetrwała do naszych czasów. Smak potraw przygotowywanych z takich samych od niepamiętnych czasów produktów pozwala wracać wspomnieniami w przeszłość, więc - kontynuujmy tradycję! Przecież jest ona siłą narodów.
Do tradycyjnych przysmaków należą śledzie oraz kapusta, przyrządzone na wiele sposobów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śledź po wiejsku

(Przepis na średniej wielkości półmisek)

8 filetów solonych śledzi w zalewie z oliwy.
Sos: 2 duże kapelusze suszonych borowików, 3 duże cebule, 4 łyżki oleju, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, pieprz i sól.

Filety zwijamy w rolmopsiki - bez nadzienia - i układamy na nieco głębszym półmisku, odstawiamy w chłodne miejsce.
Sos: Wypłukane grzyby zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Gdy są zimne, kroimy w cienki makaronik, cebulę - w niezbyt grube półkrążki. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, gdy się zeszkli - dodajemy grzyby, podsmażamy razem, cały czas mieszając, przez 2 min, dodajemy wywar spod grzybów i dusimy pod przykryciem przez 6-8 min; odstawiamy do wychłodzenia. Zimny sos doprawiamy solą i mielonym pieprzem, łączymy z majonezem i śmietaną, gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie, półmisek szczelnie owijamy aluminiową folią i odstawiamy w chłodne miejsce - nawet na kilka godzin. Przed podaniem na stół przybieramy zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kapusta o „smaku” grzybowym

Przepis ze staropolskiej kuchni. Tak doprawioną kapustę podawano do smażonych krokietów z grzybami lub smażonych kapeluszy borowików.

Reklama

1 kg kiszonej kapusty, 2 szklanki esencjonalnego wywaru z grzybów, sól, pieprz, 1 duża cebula, olej.

Kapustę, gdy grubo poszatkowana, rozdrabniamy, przelewamy na sicie ciepłą wodą, odsączamy. Gdy jest zbyt kwaśna, obgotowujemy, odlewamy całą wodę, odsączamy.
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i - cały czas mieszając - smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy odsączoną kapustę, przez kilka minut zasmażamy razem, podlewamy wywarem z grzybów i na niewielkim ogniu gotujemy do miękkości, często mieszając (kapusta lubi się przypalać!). Podajemy do smażonej ryby, grochu purée, do ugotowanej na sypko fasoli - wszystko według panującej w rodzinie tradycji.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bratanek Józefa Ulmy o wujku: miał głęboką wiarę, silny moralny kręgosłup i niezależność myśli

2024-03-24 08:43

[ TEMATY ]

Ulmowie

Zbiory krewnych rodziny Ulmów

Wiktoria i Józef Ulmowie

Wiktoria i Józef Ulmowie

Bratanek błogosławionego Józefa Ulmy, Jerzy Ulma, opisał swojego wujka jako mężczyznę głębokiej wiary, którego cechował mocny kręgosłup moralny i niezależność myśli. O ciotce, Wiktorii Ulmie powiedział, że była kobietą niezwykle energiczną i pełną pasji.

W niedzielę przypada 80. rocznica śmierci Józefa i Wiktorii Ulmów oraz ich dzieci. Zostali oni zamordowani przez Niemców 24 marca 1944 r. za ratowanie Żydów, których Niemcy zabili jako pierwszych.

CZYTAJ DALEJ

Ponad 50 tysięcy widzów w polskich kinach na pokazach 4. sezonu "The Chosen"

2024-03-28 11:39

[ TEMATY ]

„The Chosen”

Materiały promocyjne/thechosen.pl

Serial o Jezusie z kolejnym sukcesem. W polskich kinach 4. sezon zebrał ponad 50 000 widzów, a licznik wciąż rośnie. Kolejne odcinki serialu, co stało się całkowitym fenomenem w branży filmowej, wciąż wyświetlane są w kinach.

Poza repertuarowym wyświetlaniem w kinach, również społeczność ambasadorów serialu organizuje w całej Polsce pokazy grupowe, które nierzadko mają sale zajęte do ostatnich miejsc. W wielu miejscowościach można wybrać się na taki pokaz czy to do kina sieciowego, lokalnego czy domu kultury. Kina widząc ogromne zainteresowanie same wstawiają do repertuaru kolejne odcinki lub powtarzają wyświetlanie od 1 odcinka. Już pojawiają się pierwsze całodzienne maratony z 4. sezonem.

CZYTAJ DALEJ

Zatęsknij za Eucharystią

2024-03-28 23:37

Marzena Cyfert

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Tęsknimy za różnymi rzeczami (…) Czy kiedyś jednak tęskniłem za przyjęciem Komunii świętej? To jest chleb pielgrzymów przez świat do królestwa nie z tego świata – mówił bp Maciej Małyga w katedrze wrocławskiej.

Ksiądz biskup przewodniczył Mszy Wieczerzy Pańskiej. Eucharystię koncelebrowali abp Józef Kupny, bp Jacek Kiciński oraz kapłani z diecezji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję